Tautā runā: ja interneta lietotāji meklētājā vārdu “inflācija” raksta biežāk nekā jebkad beidzamo 13 gadu laikā, tam varētu būt pamats. Tik tiešām – augustā un septembrī patēriņa cenas Latvijā bija par 4% lielākas nekā pirms gada, un tas ir augstākais inflācijas līmenis nepilnu desmit gadu laikā. Ko prognozē Latvijas Banka nākamajos mēnešos?

Patēriņa cenas

Izejvielu un energoresursu cenu dinamika piesaista daudzu mediju uzmanību, jo tai raksturīgi krasi kāpumi un kritumi. Taču patēriņa cenas mainās daudz mazāk un lēnāk par globālajām izejvielu cenām. Nebūt nav tā, ka šodien aug izejvielu cenas, bet jau rīt proporcionāli mainīsies cenrāži veikalos, – starp diviem šiem notikumiem ir samērā ilgs periods (pat vairāki mēneši). Ja šajā periodā izejvielu globālo cenu dinamika nomainās uz pretējo, pilnu ietekmi uz inflāciju tā arī neredzēsim nekad.

Piemēram, lai arī var atrast tādu pandēmijas dziļāko punktu, ar kuru salīdzinot naftas cena šobrīd ir trīsreiz augstāka, reāli tā ir vien atgriezusies pirmspandēmijas līmenī. Naftas cenas kritums pandēmijas sākumā bija tik īslaicīgs, ka nepaspējām izjust visu tās ietekmi uz inflāciju. Attiecīgi – pašlaik uztraukties par to, ka “trīsreiz augstākai naftas cenai var būt milzīga ietekme uz inflāciju”, nav pamata.

Izejvielas ir tikai viens no gatavo produktu izmaksu posteņiem – pārējās ir darbinieku atlīdzība, uzglabāšanas izmaksas, iepakojums, mārketings un tamlīdzīgi. Piemēram, pat ņemot vērā visai lēnu globālo pārtikas izejvielu cenu transmisiju uz Latvijas mazumtirdzniecības cenām, beidzamajos mēnešos apstrādātās pārtikas mazumtirdzniecības cenas Latvijā aug nedaudz lēnāk par paredzēto. Tam par iemeslu varētu būt “Lidl” un “Mere” mazumtirdzniecības gigantu pakāpeniska ienākšana Latvijā, radot sīvāku konkurenci mazumtirdzniecības tīklu vidū un tādējādi arī mazāku uzcenojumu. Daži mazumtirdzniecības tīkli varēja samazināt produktu cenas vēl pirms jaunienācēju ekspansijas (šis notikumu kopums varētu ieiet vēsturē ar nosaukumu “banānu cenu kari“), tā cenšoties ierobežot to izplešanās ambīcijas.