Kopš pandēmijas sākuma daudziem darbs no mājām kļuvis par ikdienu. Taču pētījumi rāda: beidzamā pusotra gada laikā dzīvesveida un darba vides pārmaiņas negatīvi ietekmējušas darbinieku veselību. Kustību skaits ir samazinājies, arvien biežāk darbinieki saskaras ar dažādām sāpēm un diskomfortu. Tā kā oktobris ir darba ergonomikas mēnesis, jo īpaši svarīgs kļūst jautājums par darbinieku veselību gan birojā, gan attālinātajā darbā.

Pētījuma dati: attālinātais darbs

Uz to, ka attālinātais darbs nācis ar saviem izaicinājumiem gan fiziskās, gan mentālās veselības jomā, norāda daudzi pētījumi. Piemēram, 2021. gada pavasarī Rīgas Stradiņa universitātes veiktais pētījums atklāja, ka gandrīz puse respondentu, kuri strādājuši attālināti kopš pandēmijas sākuma, pavasarī saskārušies ar sāpju epizodēm vismaz triju dienu garumā. Tendence saskarties ar veselības problēmām vērtējama kā augoša: 2021. gadā biežākas un stiprākas sāpes nekā iepriekš izjutuši 21% respondentu, norāda Valsts darba inspekcijas dati.

Arī projekta “Vesels birojs” 2021. gada maijā veiktā aptauja izgaismoja problēmas, ar kurām saskaras darbinieki. 34% respondentu, kuri vismaz daļu laika darba pienākumus veic no mājām, beidzamajā pusgadā biežāk izjutuši muguras sāpes, 26% – acu nogurumu, 41% – vispārēju nogurumu un enerģijas trūkumu.