Jau drīz ārpakalpojumu grāmatvežiem savu pakalpojumu sniegšanai būs jāsaņem licences. Valsts sekretāru sanāksmē atkārtoti virzīts likumprojekts grozījumiem likumā "Par grāmatvedību" (Likums), paredzot, ka izmaiņas būtiski ietekmēs grāmatvedības ārpakalpojumu sniegšanu. Plānots, ka grozījumi varētu stāties spēkā 2020. gada vasarā.

Likuma grozījumu anotācijas 2019. gada 29. novembra redakcijā likumprojekta autori norāda, ka šobrīd, izvēloties grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzēju, personai nav valstiski atzīta mehānisma, kā noskaidrot, kura no šīm personām ir uzticama un zinoša. Tāpat nav arī vienotu ētikas standartu un atbildības mehānisma. Līdz ar to nepieciešams noteikt kārtību, kādā pārliecināties par ārpakalpojumu grāmatveža sniegto pakalpojumu atbilstību Likumā noteiktajiem standartiem. Plānoto grozījumu mērķis ir problēmu risināt, ieviešot šādu mehānismu grāmatvedības ārpakalpojumiem. Plānotās izmaiņas regulējumā var iedalīt divas grupās, proti, izglītības prasību sliekšņa paaugstināšana un licencēšanas procesa ieviešana.

Grāmatveža loma

Pareiza un likumam atbilstoša grāmatvedības kārtošana ir jebkura uzņēmuma saimnieciskās darbības būtisks aspekts, lai izpildītu Likumā noteikto pienākumu uzskatāmi atspoguļot visus uzņēmuma saimnieciskos darījumus, ka arī katru faktu vai notikumu, kas rada pārmaiņas uzņēmumā. Ņemot vērā beidzamā laika ekonomikas tendenci veidot sarežģītus uzņēmējdarbības modeļus un detalizēto valsts nodokļu politiku, ir būtiski atcerēties, ka visu šo situāciju centrā ir uzņēmuma grāmatvedis, kam jāspēj savienot uzņēmuma uzņēmējdarbības modelis ar atbilstošu nodokļu sistēmas prasību ievērošanu, līdz ar to grāmatveža lomai uzņēmuma darbībā un darbības tiesiskumā ir tendence palielināties. Vienlaikus par pareizas grāmatvedības vešanu atbild uzņēmuma valde.