Lai gan daudziem Latvijas iedzīvotājiem virtuālā valūta kriptovalūta joprojām ir tāla un neizprotama parādība, tomēr nevar neievērot, ka tās ir kļuvušas par svarīgu ietekmējošo faktoru pasaules ekonomikā. Daudzās valstīs kriptovalūta jau ir oficiāls maksāšanas līdzeklis, un tas var būt patstāvīgs maksāšanas instruments dažnedažādās situācijās, tostarp, pērkot nekustamo īpašumu.

Pirmie darījumi, pārdodot nekustamo īpašumu par kriptovalūtu, notika jau 2013. gadā, bet šobrīd šāda veida darījumu skaits ir krasi palielinājies. Tādējādi nekustamo īpašumu pirkšana un pārdošana, izmantojot kriptovalūtu, jau ir ikdienas darba instruments, kas ir ieviests vairākās valstīs. Tas ir izteikti redzams Japānā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Apvienotajos Arābu Emirātos.

Tomēr pašlaik pasaules nekustamo īpašumu tirgus vēl nav gatavs masveidā pāriet uz kriptovalūtas operācijām kā pamata norēķinu instrumentu. Šādu darījumu prakse liecina, ka kriptovalūta pagaidām tiek izmantota lokāli un galvenokārt darījumos ar premium klases objektiem, kas tiek vērtēti simtos tūkstošu vai pat miljonos eiro.

Taču, ņemot vērā pasaules tendences, prognozēju aktīvu attīstību kriptovalūtas izmantošanai darījumos ar nekustamajiem īpašumiem, arī Latvija tiks iesaistīta šajā procesā.

Vai darījumi ir legāli?

Pašlaik visās Eiropas Savienības (ES) valstīs var absolūti legāli pārdot nekustamo īpašumu, maksājot kriptovalūtā.

Kopumā ES būtiski atpaliek no pasaules līderiem kriptovalūtas darījumu skaitā, tomēr tās izmantošana nekustamo īpašumu darījumos ES vairs nav retums, jo Vācija, Nīderlande, Portugāle un Spānija ir vienas no ES līderēm nekustamo īpašumu pārdošanā, kur izmanto kriptovalūtu. Piemēram, Vācijā jau darbojas īpašu kriptovalūtas aģentūru tīkls nekustamo īpašumu jomā, kuru prioritāte ir norēķini, izmantojot kriptovalūtu.

Latvijā pagaidām ir zināmi tikai atsevišķi nekustamā īpašuma pārdošanas gadījumi par kriptovalūtu, jo šobrīd nav daudz piedāvājumu. Saskaņā ar Bitcoin-realestate.com datiem, Latvijā šādā veidā tiek pārdoti ne vairāk kā seši nekustamā īpašuma objekti. Publiskajā telpā ir izskanējusi informācija, ka viens no šādiem objektiem ir "Z-Tower" apartamenti Rīgā, kas tiek pārdoti par kriptovalūtu.