Lai attīstītu uzņēmumu, vienlaikus jāizpildās daudziem dažādiem nosacījumiem, no kuriem viens, nenoliedzami, ir konkrētajai uzņēmējdarbībai piemērotas telpas ar nepieciešamo aprīkojumu, vajadzīgā lielumā, piemērotā vietā un par gana pievilcīgu cenu. Vēl sarežģītāka situācija ir tad, ja viena no telpu funkcijām ir klientu uzņemšana.

Pieprasītākie B klases biroji

Vispirms runa ir par to, cik lielā mērā vispār pieejami biznesa vajadzībām piemēroti biroji. Darba telpu pakalpojumu sniedzēja uzņēmuma "Regus" Baltijas valstu un Baltkrievijas vadītāja Jekaterina Kosmačeva atzīst, ka pašlaik Rīgā ir izteikts kvalitatīvu biroju deficīts. "Kvalitatīvu  biroju trūkums saistīts ar to, ka jau vairākus gadus tirgū praktiski neparādās jauni projekti. Līdz ar to arī uzņēmumi ar augstām prasībām spiesti mitināties gadsimta ēkās, kas, lai gan ir renovētas, noteikti nav atbilstošas mūsdienu tempa un darba stila prasībām," skaidro J. Kosmačeva. Viņa arī norāda, ka lielākais pieprasījums ir modernām, labas kvalitātes telpām, kas viegli pielāgojamas dažādām vajadzībām un projektu veida darbam. Atbilstoši J. Kosmačevas teiktajam arvien vairāk uzņēmumu izprot pilna servisa biroja vērtību un ērtību.

Nedaudz citi secinājumi par situāciju tirgū ir nekustamā īpašuma kompānijas SIA "1Partner Latvia" valdes loceklim Aigaram Zariņam. Atbilstoši viņa novērojumiem šobrīd tirgū pieprasītākie ir B klases biroji, kuru nomas cena ir ap 10 eiro par kvadrātmetru mēnesī. "Pašlaik izteikts pieprasījums ir pēc salīdzinoši nelielām biroju telpām, turklāt nozīme ir cenai. A klases biroji parasti nepieciešami lielām starptautiska līmeņa kompānijām, kam ir daudz darbinieku un svarīgi, lai būtu plašas telpas. Šādiem birojiem arī mēneša īres maksa ir lielāka – aptuveni 14 eiro par kvadrātmetru," norāda A. Zariņš. Vienlaikus kā problēma minēts apstāklis, ka būvēt jaunus birojus, lai tos iznomātu par 10 eiro kvadrātmetrā, faktiski neatmaksājas.

Gan "1Partner Latvia", gan arī "Regus" speciālisti atzīst, ka aktivitāte saistībā ar biroju platībām ir arī ārpus Rīgas, piemēram, Siguldā, Liepājā un citur, tomēr pilnvērtīgi par šo jomu var runāt attiecībā uz galvaspilsētu. Tādējādi netieši apstiprinās, ka atšķirībā no daudzām citām Eiropas valstīm Latvijā ekonomikas centrs joprojām ir galvaspilsēta. "Protams, kad cilvēki dodas uz darbu, līdzi dodas arī viņu maki. Savukārt mūsdienās līdz ar tehnoloģiju un digitalizācijas attīstību biroja lokācijas vietas nozīme mainās. Ja strādājam tuvu mājām, tad arī tēriņi realizējas turpat. "Regus" veiktais pētījums pierāda, ka, sniedzot cilvēkam iespēju strādāt tuvāk mājām, panākta ne tikai milzīga ietekme uz viņa labklājību, bet arī uz vietējo apkārtni. Mūsdienās uzņēmumi atpazīst šos ieguvumus, un mēs novērojam pieaugošu dažādu izmēru uzņēmumu pieprasījumu pēc elastīga pielietojuma telpām dažādās lokācijās," norāda J. Kosmačeva.