2022.gada 1.augustā beidzies depozīta sistēmas pārejas periods un visiem tiem iepakojumiem, kas ir iekļauti sistēmā, ir jābūt ar depozīta zīmi uz produkta etiķetes, preses konferencē informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), Valsts vides dienests un SIA "Depozīta iepakojuma operators".  

Depozīta sistēmas ieviešanai ražotāju un tirgotāju ērtībai bija paredzēts sešu mēnešu ilgs pārejas periods no 2022.gada 1.februāra līdz 2022.gada 31.jūlijam, kura laikā veikalu plauktos atradās iepakojumi gan ar depozīta zīmi, gan bez tās. 

Šobrīd depozīta sistēmā var nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) iepakojumus, kuros iepildīti bezalkoholiskie dzērieni, visa veida alus un daļa alkoholisko (līdz 6%) dzērienu. Sākot ar 1.augustu visiem minēto dzērienu šāda veida iepakojumiem uz etiķetes ir jābūt depozīta samaksā depozīta maksa 0,10 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas var saņemt atpakaļ. Kopumā Latvijā ir pieejami 1411 depozīta punkti. 

Nākamgad VARAM plāno paplašināt depozīta sistēmā nododamo iepakojuma klāstu, ietverot arī sīrupa PET un stikla pudeles, kā arī skārdenes, alkoholisko kokteiļu uz spirta bāzes PET, stikla pudeles un skārdenes, kā arī visu veidu alkoholisko dzērienu plastmasas pudeles un skārdenes. Ministru kabineta noteikumos plānots arī šiem iepakojuma veidiem noteikt pārejas periodu, lai veiksmīgi iekļautos sistēmā.

depozita_sistemas_parejas_periods_0.png