Apģērbs un citi tēla elementi ir vēstījumi, pēc kuriem apkārtējie nolasa dažādas vadītāja īpašības. Bez šaubām, ne vienmēr šīs interpretācijas ir pareizas, tomēr ir noteikti signāli, uz kuriem cilvēki reaģē vienādi. Šoreiz parunāsim tieši par to, ko apkārtējie nolasa no līderu izskata.

Ko stāsta apģērbs?

Pētījumi liecina, ka padotie ļoti vērīgi nolasa priekšnieka neverbālos signālus, un viens no šādiem signāliem ir viņa valkātais apģērbs. Tas ir svarīgs pašprezentācijas elements, kas nereti kļūst arī par cilvēka unikalitātes pazīmi. Daži līderi lielākoties cieši saistās ar noteiktām garderobes detaļām. Īpaša, konkrētajam līderim raksturīga garderobes detaļa ir svarīga tēla veidošanas sastāvdaļa. Piemēram, Džordžs Bušs jaunākais bieži ir redzams ar kovboja cepuri galvā, lai gan cēlies no ģimenes ar bagātu politisko vēsturi. Stīvs Džobss allaž valkāja džemperi ar augstu apkakli. Mārgaretai Tečerei bija raksturīgas pērļu rotas, Vinstonam Čērčilam – cigārs.

Ir dati, ka formālāk ģērbušos studentus, skolotājus un profesorus citi uzskata par gudrākiem. Tiem, kas grib sekmīgi izturēt darba pārrunas, arī iesaka izvēlēties žaketi. Pētījumi liecina, ka pirmo vērtējumu par potenciālo darbinieku sniedz izvēlētais apģērbs. Tāpat ir zināms, ka formālāks tērps palielina sociālo distanci.

Kādā nesenā pētījumā zinātnieki gribēja noskaidrot, kas, pēc cilvēku domām, ir jāvalkā tipiskam līderim, kāds apģērba stils nostiprina uzticēšanos un kāds pastiprina harismu. Autori pieņēma, ka uzvalks ar kaklasaiti visvairāk atbilst līdera tēlam. Taču ir daudz pretēju piemēru. Džeks Ma regulāri parādījās gadskārtējā darbinieku sapulcē pinkainā parūkā un spilgti krāsotām lūpām. Šķiet, pilnīgi pretējs tērps iedarbojas, ja apkārtējie saprot, ka līderis apzināti pārkāpj ģērbšanās noteikumus, lai izceltos.