Spriedze, kas radusies pēc jaunā konflikta eskalācijas Tuvajos Austrumos, radīja samērā pamanāmus uztraukumus arī pasaules finanšu tirgos, tomēr tie ir aprimuši, kā rezultātā norises biržā pamazām atgriežas pie iepriekšējām tendencēm.

“Hamās” kaujinieku iebrukums Izraēlā un loģiskā šīs valsts pretreakcija uzjundīja un vēl aizvien turpina uzjundīt bažas par plaša mēroga konflikta izcelšanos Tuvajos Austrumos. Ja konflikts ietu plašumā, tas neapšaubāmi ietekmētu arī pasaules ekonomiku, līdz ar to arī procesus finanšu tirgū. Tradicionāli ģeopolitiskā nestabilitāte sev līdzi nes investīciju mikroklimata pasliktināšanos, jo valdošā neziņa apgrūtina nākotnes pieprasījuma prognozēšanu, līdz ar to bieži vien investīciju projekti tiek iesaldēti, bet tas, savukārt, nozīmē mazāku pieprasījumu pēc celtniecības un transporta pakalpojumiem, kā arī ir veicinošs apstāklis ražošanas apjomu kritumam.

Kopējā aina ne tuvu nav pievilcīga, tiesa gan, kara apstākļi un bruņošanās arī veicina pieprasījuma pieaugumu ne tikai tāpēc, ka jāsaražo tieši vairāk šauteņu vai bruņumašīnu. Runa ir par plašāku ražošanas spektru, kas ietver veselu ražošanas procesu virknējumu, sākot no prastu izejvielu apstrādes līdz smalkas optikas ražošanai.

Tas gan ir tikai nākotnē iespējamu procesu scenārijs. Šobrīd tirgus dalībnieki šos scenārijus patur prātā, tāpēc biržās ir labs laiks dažādu militārā aprīkojuma ražošanas uzņēmumu akcijām, taču vienlaikus atgriežas pie tām tendencēm, kas pasaules finanšu tirgos bija vēl pirms “Hamās” kaujinieku iebrukuma Izraēlā.