2023.gada 23.janvārī Ministru kabinets (MK) atbalstīja grozījumus Enerģētikas likumā. Ar šiem grozījumiem tiek pārņemtas Atjaunīgo energoresursu direktīvas un Energoefektivitātes direktīvas prasības. Grozījumi attieksies galvenokārt uz energoapgādes komersantiem, atjaunīgo energoresursu ražotājiem, pašvaldībām, zinātniskajām institūcijām un citiem uzņēmumiem. Pieņemtie grozījumi MK tiks tālāk virzīti izskatīšanai Saeimā, informē Klimata un enerģētikas ministrija (KEM).

Grozījumi paredz virkni dažādu precizējumu, papildinājumu un nosacījumu par atjaunīgo energoresursu saistību izpildi, atjaunīgo energoresursu statistikas darījumiem, atjaunīgo energoresursu veicināšanu siltumapgādē un aukstumapgādē, ilgtspējas kritērijiem un citām jomām.

Priekšrocība elastību izmantošanai

Grozījumi paredz to, ja atjaunojamās enerģijas patēriņš Latvijā pārsniedz atjaunojamās enerģijas patēriņa mērķi, Latvijai ir iespēja šī patēriņa apjomu, par kādu tiek pārsniegts mērķis, pārdot citai Eiropas Savienības dalībvalstij. Minētais pārsniegums ir tirgojama vienība, un tam būs finansiāla vērtība (cena). Minētais pārsniegums ir valsts īpašums, par kuru atbildīga būs KEM, visus darījumus, kas attiecas uz pārsniegumu, apstiprinās MK. Darījumā gūtie ieņēmumi tiks ieskaitīti valsts budžetā.

Kurināmā resursu atbilstība ilgtspējas un siltumnīcefektu gāzu (SEG) ietaupījumu kritērijiem

Paredzams, ka kurināmā piegādātājiem, nododot patēriņam dažādus kurināmā veidus (biomasas kurināmo, bioloģisko šķidro kurināmo, biogāzi, pārstrādāto oglekļa kurināmo), būs jānorāda kurināmā atbilstība ilgtspējas un SEG emisiju ietaupījumu kritērijiem. Šādā veidā uzskatāmi būs redzams, ka biomasas vai bioloģiskais šķidrais kurināmais ir atjaunīgais energoresurss, kas izmantojams statistikas aprēķinā. Kurināmā piegādātājam par to ir tiesības saņemt finanšu atbalstu.