Dabas aizsardzības pārvalde saņēmusi šopavasar pirmos pieteikumus no lauksaimniekiem migrējošo zosu limitētai ieguvei, kas ir viena no metodēm, lai mazinātu putnu nodarītos zaudējumus kultūraugu sējumu platībām. Pagaidām vēl neviena atļauja nav izsniegta, jo pārvaldes speciālisti vērtē iesniegtos dokumentus un to, kā lauksaimnieki izmanto citas zosu atbaidīšanas metodes. Dabas aizsardzības pārvalde atgādina, ka pavasara migrācijā neviena zosu suga Latvijā nav medījama.

Kā ik pavasari, iestājoties aktīvam putnu migrācijas laikam, tīrumos pulcējas migrējošo zosu bari, kas lidojuma starplaikos atpūšas un uzņem barības vielas turpmākajam ceļam. Viena no metodēm, kā pasargāt sējumus, piemēram, graudaugus un tauriņziežus, ir zosu limitētā ieguve jeb letāla atbaidīšana. Lai realizētu šāda veida atbaidīšanu, ir jāsaņem pārvaldes atļauja. Pieteikumus pārvalde izskata mēneša laikā. Lai termiņu īsinātu, lauksaimnieki ir aicināti iesniegt elektroniski parakstītus dokumentus.

Pārvalde izsniedz limitētu skaitu atļauju zosu ieguvei ar medību ieročiem tikai aizbiedēšanas un kultūraugu pasargāšanas nolūkā. Līdz 15.maijam kopumā šādā veidā visā Latvijā iegūstamas ne vairāk kā 1 000 zosu – 500 sējas zosu (Anser fabalis) un 500 baltpieres zosu (Anser albifrons). Letālo atbaidīšanu var veikt tikai diennakts gaišajā laikā, kad putni ir nolaidušies lauksaimniecības zemēs ārpus īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kuras ir veidotas putnu aizsardzībai. Atbaidīšanas laikā jāievēro visi nosacījumi un medības reglamentējošie normatīvie akti, kā arī ir aizliegts lietot gludstobra munīciju, kas satur svinu, un atrasties ar svinu saturošu gludstobra munīciju darbības veikšanas vietā. Ja zosis paceļas spārnos, to ieguve un atbaidīšana jāpārtrauc.