2024.gada martā, salīdzinot ar februāri, patēriņa cenu līmenis pieauga par 1,2%. Precēm tas pieauga par 1,1%, bet pakalpojumiem – par 1,6%, informē Ekonomikas ministrija.

Pakalpojumiem cenas martā pieauga vidēji par 1,6%, kas kopējo cenu līmeni palielināja par 0,4 procentpunktiem un kas bija straujākais cenu kāpums pakalpojumiem mēneša laikā kopš 2016.gada jūlija. Pakalpojumu sektorā lielākā palielinošā ietekme martā bija cenu kāpumam pārvadājumu pakalpojumiem, ko galvenokārt ietekmēja cenu pieaugums starptautiskiem lidojumiem un telekomunikāciju pakalpojumiem, ko ietekmēja cenu kāpums kompleksiem telekomunikāciju pakalpojumiem un mobilā tālruņa pakalpojumiem. Liela ietekme bija arī cenu kāpumam kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem un ar mājokli saistītiem pakalpojumiem – mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, ūdensapgādei un kanalizācijas pakalpojumiem.

Arī šogad martā, beidzoties sezonas izpārdošanām, cenu pieaugumu noteica apģērbu un apavu sadārdzināšanās. Cenas apģērbiem un apaviem mēneša laikā palielinājās par 6,9%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,4 procentpunktiem.

Paaugstinoša ietekme martā bija arī pārtikas cenu kāpumam par 0,7%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,2 procentpunktiem. Lielākā palielinošā ietekme bija cenu kāpumam piena produktiem, svaigiem dārzeņiem un kafijai, savukārt lielākā samazinošā ietekme bija cenu kritumam maizei un citiem konditorejas izstrādājumiem, cūkgaļai, svaigiem augļiem un šokolādei.