Ar 2021. gada 1. jūliju tie autoratlīdzību saņēmēji, kas reģistrējas kā saimnieciskās darbības veicēji vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā, var izvēlēties – uzskaitīt savus izdevumus, ja tie ir lielāki, vai arī izmantot likumā noteiktās izdevumu normas. Kādus izdevumus var attiecināt uz saimniecisko darbību? Žurnālā "iFinanses" skaidro Lilita Beķere. 

Autoriem, kas ir izvēlējušies reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēji un maksāt nodokļus vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā, ir divas iespējas, kā aprēķināt izdevumus, – viena no tām ir izvēlēties izmantot izdevumu normas, kuras ir noteiktas likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (likums par IIN) 11. panta 3.5 daļā:

Nosacītie izdevumi, kas saistīti ar samaksas par intelektuālo īpašumu (izņemot ienākumus, kurus izmaksā kolektīvā pārvaldījuma organizācija) gūšanu, kā arī literatūras, zinātnes vai mākslas darbu, atklājumu, izgudrojumu un rūpniecisko paraugu autoru un izpildītāju izdevumi, kuri saistīti ar šo darbu radīšanu, izdošanu, izpildīšanu vai citādu izmantošanu un par kuriem autori un izpildītāji saņem atlīdzību, ja šie maksātāji negūst cita veida saimnieciskās darbības ieņēmumus, par noteiktiem autoru darbu un izpildījumu veidiem ir 25% vai 50% apmērā no saimnieciskās darbības ieņēmumiem. Minēto autoru darbu un izpildījumu veidus un nosacīto izdevumu piemērošanas apmēru atkarībā no autora darba vai izpildījuma veida nosaka Ministru kabinets (MK).

Bet otra iespēja ir uzskaitīt izdevumus pašiem. Tas būs izdevīgi gadījumos, kad autoram izdevumi ir lielāki nekā likumā noteiktās normas.