Nav ne mazāko šaubu, ka ikviens no mums kaut reizi ir dzirdējis vārdus "komercnoslēpums" un "konfidenciāla informācija". Tikpat iespējams, ka lielākā daļa, dzirdot šos jēdzienus, klusībā pie sevis arī nodomājuši, ka priecātos, ja zinātu: vai un kā tad tie atšķiras?

Jānorāda, ka savā pieredzē diemžēl nereti ir nācies un arī joprojām nākas saskarties ar situācijām, kurās abi šie jēdzieni tiek sajaukti, proti, par komercnoslēpumu tiek uzskatīta informācija, kas nemaz nav komercnoslēpums, taču, iespējams, varētu būt konfidenciāla informācija, un otrādi. Aplūkosim, kādas ir atšķirības starp šiem diviem jēdzieniem, kā arī noskaidrosim, kā praksē juridiski korekti ieteicams risināt abu – komercnoslēpuma un konfidenciālas informācijas – aizsardzības jautājumus.

Jēdzienu definīcijas

Komercnoslēpums dažādos normatīvajos aktos regulēts jau ilgstoši, tādējādi to varētu atzīt par juridisku institūtu, kura saturs, šķiet, ir bijis saprotams un skaidrs (vai tam vajadzētu būt). Savukārt konfidenciālas informācijas definīcija šobrīd īsti nav atrodama nevienā normatīvajā aktā. Iespējams, šāda situācija arī rada problēmu līdz galam precīzi nošķirt šos divus jēdzienus un galu galā arī tos pareizi piemērot praksē.