Katra uzņēmēja mērķis ir veidot sekmīgu biznesu un gūt peļņu. Liela daļa uzņēmēju ir koncentrēti uz jaunu klientu meklēšanu, papildu finansējuma piesaistīšanu, biznesa izaugsmi, tādēļ viņiem nav laika vai vēlmes nodarboties ar birokrātiju un procesiem, kas nenes peļņu. Pie šādiem procesiem pieder pašreizējo vai potenciālo sadarbības partneru vai preču pārbaude sankciju kontekstā. Lai palīdzētu uzņēmējiem saprast savus pienākumus un izvērtētu riskus, ieskicēsim dažus aktuālākos jautājumus sankciju jomā.

Raksta līdzautors: Jaroslavs Zamullo, CAMS, jurists, banku un finanšu tiesību eksperts

Pirmais, uz ko jāvērš uzmanība, ir tas, ka Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likums attiecināms uz visiem, ne tikai tādiem speciāliem subjektiem kā kredītiestādes, juridiskās palīdzības sniedzēji, grāmatveži u.c. Tas tiešā veidā izriet no likuma 2.panta, kurā noteikts, ka likums attiecināms uz visām personām un tām ir pienākums ievērot un izpildīt starptautiskās un nacionālās sankcijas.

Tādējādi katram uzņēmējam ir pienākums pārbaudīt savu darījuma partneri vai potenciālo darījumu partneri sankciju kontekstā. Taču tas attiecināms ne tikai uz darījuma partneriem, bet arī uz precēm, ko plāno iegādāties, vai pakalpojumiem. Praksē var būt situācijas, ka darījuma partneris nav sankciju sarakstos, taču tajos ir preces, ko vēlas iegādāties. Lai mazinātu sankciju neievērošanas riskus, uzņēmējiem kā minimums jāizpilda četru soļu tests.

Personu un darījumu partneru pārbaude

Pirmais solis ir pārbaudīt personas un darījuma partnerus šādos avotos:

  • Finanšu izlūkošanas dienesta tīmekļa vietnē Fid.gov.lv, kurā norādīti sankciju subjekti, pret kuriem tieši un nepastarpināti noteiktas Eiropas Savienības (ES), Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) vai nacionālās sankcijas;
  • ES sankciju meklētājā Sanctionsmap.eu/#/main;
  • ASV OFAC sankciju meklētājā Sanctionssearch.ofac.treas.gov/;
  • "Lursoft" vienotajā sankciju katalogā Sankcijas.lursoft.lv;
  • regulā Nr.765/2006 par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz Baltkrieviju;
  • regulā Nr.269/2014 par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar ko tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība.