Šodien, 2022.gada 15.septembrī, finanšu ministrs Jānis Reirs ir izdevis rīkojumu par disciplinārlietas ierosināšanu un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes atstādināšanu. Rīkojums ir izdots gan uz dienesta pārbaudes ziņojuma pamata, gan reaģējot uz nesenajām Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturēšanām VID Muitas un finanšu policijā, kā arī VID Iekšējās drošības pārvaldes veiktajām vairāku darbinieku aizturēšanām, informē Finanšu ministrija.

Dienesta pārbaudē izvērtējot VID ģenerāldirektores I.Jaunzemes rīcību, ir secināts, ka tā ir vērtējama kā amata pienākumu, konkrēta rīkojuma vai uzdevuma nepamatota nepildīšana vai novēlota, nolaidīga vai nekvalitatīva pildīšana. Tā rezultātā, iespējams, ir nodarīts būtisks kaitējums valsts interesēm un I.Jaunzemes rīcībā ir saskatāmas Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma 36.panta 2.daļā noteiktā disciplinārpārkāpuma pazīmes.

Par VID ģenerāldirektores pienākumu izpildītāju tiks iecelta ģenerāldirektores vietniece, Informātikas pārvaldes direktore Indra Kārkliņa. Papildus finanšu ministrs ir uzdevis lemt par VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktora Kaspara Podiņa atbildību un atstādināšanu uz pārbaudes laiku, ņemot vērā nesenās KNAB aizturēšanas VID Muitas un finanšu policijā.