Pieņemti grozījumi noteikumos par rūpniecisko zveju teritoriālajos un ekonomiskās zonas ūdeņos, tādējādi uzlabojot zivju resursu pārvaldību un to ieguves uzraudzību atbilstoši Eiropas Savienības regulējumam, informē Zemkopības ministrija.

Lai piekrastes zvejnieki varētu izpildīt kontroles prasības par lomā paturētā laša vai taimiņa ziņošanu, grozījumi paredz, ka turpmāk būs jāreģistrē tikai plānotais jūrā iziešanas laiks. Vismaz vienu stundu pirms paredzamās iziešanas jūrā zvejnieks par faktu varēs ziņot Latvijas Zivsaimniecības integrētajā kontroles un informācijas sistēmā. Attiecīgi Valsts vides dienests, ievērojot šo informāciju, varēs nodrošināt zvejas darbību kontroli. Sistēmai iespējams autorizēties gan interneta pārlūkprogrammā, gan izmantojot sistēmas mobilo lietotni.

Tāpat, lai veicinātu reņģu piekrastes limita izmantošanu, ir atcelta jūras zvejas noteikumu norma, kas zvejniekiem aizliedz reņģu zvejai Baltijas jūras Rīgas līča piekrastē vienlaikus izmantot reņģu stāvvadu un reņģu tīklu.

Savukārt, lai veicinātu zvejas selektivitāti, noteikumos veikti grozījumi par noteikto konstrukcijas linuma acs izmēriem. Lielāks zvejas rīka konstrukcijas linuma acs izmērs nodrošinās, ka vairāk mazākā izmēra zivju var izkļūt no zvejas rīka, tādējādi novēršot nevēlamas nozvejas.