2024.gada 9.janvāra sēdē atbalstītas trīs jaunas Atveseļošanas fonda atbalsta programmas pētniecības projektu īstenošanai 112 milj, eiro apmērā ar mērķi sekmēt inovāciju attīstību Latvijā.

Atbalsts būs pieejams maziem un vidējiem, kā arī lieliem komersantiem, taja skaitā valsts kapitālsabiedrībām un pētniecības institūcijām viedās specializācijas jomās. Atbalsta programmu ietvaros komersanti varēs saņemt finansiālu atbalstu granta veidā ar maksimālo atbalsta intensitāti 80%. Atbalsta programmas ietvaros attiecināmas tādas finansējuma saņēmēja izmaksas kā dalības maksa un citas izmaksas iesaistei  starptautiskās pētniecības un attīstības programmās, platformās un iniciatīvās, starptautisko projektu sagatavošanai, projekta vadības izmaksas, ārpakalpojumu iegāde un publicitātes pasākumi. Savukārt sadarbības partneriem jeb pētniecības projekta īstenotājam būs pieejams atbalsts pētniecības aktivitātēm (eksperimentālās, rūpnieciskās, tehniski ekonomiskās), darba samaksai, algas nodokļu izmaksām, komandējumiem, komunāliem un sakaru pakalpojumiem, telpu, instrumentu, iekārtu un to aprīkojuma nomas maksai, plānotām materiālu izmaksām, izmaksām par līgumpētījumiem un patentiem, īpašumā esošo ēku, instrumentu, iekārtu un to aprīkojuma, patentu un licenču amortizācijas izmaksām, apdrošināšanas, ārējo pakalpojumu izmaksām, datu iegādes un abonēšanas izmaksām.

Atbalsta programma jaunu produktu un pakalpojumu ieviešanai uzņēmējdarbībā nodrošinās finansiālu atbalstu komersantu digitālajai transformācijai, tai skaitā mūsdienīgu automatizācijas, robotizācijas un darba kontroles rīku ieviešanai ražotnē. Atbalsta programmas kopējais finansējums – 24,3 milj. eiro, privātais līdzfinansējums inovāciju ieviešanai – vismaz 16 milj. eiro; maksimālais pieejamais atbalsts vienam finansējuma saņēmējam būs nedaudz vairāk kā 3 milj. eiro, savukārt vienam sadarbības partnerim - ne vairāk kā 1 milj. eiro.

Atbalsta programmas ietvaros līdz 2026.gada 30.jūnijam kopumā plānots apstiprināt 43 pētniecības projektus, kopumā atbalstot 60 komersantus 120 jaunu produktu, pakalpojumu vai tehnoloģiju izstrādei, no kuriem 35 jābūt ieviestiem ražošanā un jāizveido 300 jaunas darba vietas, kāpinot šo komersantu apgrozījumu par 50 miljoniem eiro un eksporta apjomu par 35 milj. eiro.