Mākslīgā intelekta (MI) kā sistēmas ieviešana un izmantošana uzņēmumu darba procesos nav zaudējusi savu aktualitāti. Tieši pretēji – arvien vairāk pieaug pieprasījums pēc dažādu procesu un risinājumu izstrādes, attīstības, pilnveides vai pat aizstāšanas, lai nodrošinātu gan mazo un vidējo uzņēmumu (MVU), gan lielo uzņēmumu vajadzības. Kam jāpievērš uzmanība, lai uzņēmumā veiksmīgi adaptētu MI?

Lai gan MI ieviešana ir komplicēts uzdevums, kas prasa visaptverošu uzņēmuma procesu pārskatīšanu, kā arī rūpīgu plānošanu un iesaisti, tā ieviešana ir ne tikai nepieciešama, bet ilgtermiņā arī ļoti izdevīga, jo palielina uzņēmuma konkurētspēju.

MI ieviešana iekšējos un ārējos procesos

Pirms jebkādu MI procesu ieviešanas, svarīgi nošķirt uzņēmuma iekšējos un ārējos procesus. Tas palīdzēs ieviest un uzturēt MI sistemātiskāk. Aktuāls var būt jautājums, kuros procesos un vai vispār nepieciešams ieviest MI. To var ietekmēt dažādi faktori, piemēram, uzņēmuma mērogs, sniegto pakalpojumu raksturs, pieejamie tehniskie, personāla, kā arī finanšu resursi.

Iekšējie procesi

MI ieviešana uzņēmuma iekšējos procesos galvenokārt attieksies uz uzņēmuma darbiniekiem un viņu snieguma uzlabošanu, dažādu ikdienas procesu pilnveidi jeb optimizāciju, kā arī kvalitātes kontroles uzlabošanu.

MI var tikt izmantots uzņēmuma personāla atlasē, piemēram, lai izveidotu sistēmu, kas pēc noteiktiem parametriem atlasa potenciālo kandidātu pieredzi, prasmes un sagrupē kandidātu CV un motivācijas vēstules atbilstoši darba sludinājumā norādītajām prasībām. Papildus var izveidot arī sistēmu, kas atvieglo atbilžu vēstuļu sagatavošanu kandidātiem, ar kuriem plānotas tālākas pārrunas vai ar kuriem uzņēmums tālāku sadarbību nav plānojis.

Savukārt esošajiem uzņēmuma darbiniekiem MI sistēmas var palīdzēt precīzāk novērtēt darbinieku nodarbinātību un atvaļinājuma vai komandējuma pieprasījumus. Tāpat arī var tikt atvieglots darbinieku apmācību process, automatizēti nosakot, vai un kādas apmācības nepieciešamas darbiniekiem, lai uzlabotu viņu kopējo sniegumu un produktivitāti.

Ikdienas procesu optimizācijā MI var ievērojami uzlabot datu ievades ātrumu, kā arī to automatizētu ielasīšanu, izmantojot uzņēmumam pieejamās datubāzes un dokumentāciju.

Iekšējo procesu optimizācijā būtiska loma ir arī tādām MI sistēmām, kas palīdz analizēt liela apjoma informāciju, to apkopjot pēc izvēlētajiem kritērijiem, kā arī veic dokumentu un to paraugu automātisku sastādīšanu. Tāpat MI var palīdzēt izstrādāt sistēmu, kas atpazīs un sagrupēs visus ienākošos un izejošos dokumentus pēc dažādiem parametriem, piemēram, atgādinās par vēl nesniegtām atbildēm, nepieciešamību pieprasīt atbildi un maksājumiem, izpildoties norādītajiem kritērijiem (termiņš, atbildes statuss un tā tālāk). Pielietojot MI, var tikt pilnveidota arī ilgstoši uzglabājamu dokumentu pārvaldība uzņēmuma iekšējās sistēmās.

MI var palīdzēt ne tikai esošo dokumentu, datu vai procesu izpētē, bet arī dažādu nākotnes procesu prognozēšanā. MI uzticot datu analīzi, iespējams iegūt datus par tirgus tendencēm, patērētāju uzvedību, kā arī prognozēt nākotnes pieprasījumu pēc jauniem produktiem vai pakalpojumiem, vienlaikus palīdzot paredzēt tam nepieciešamās izejvielas, to piegādi, kā arī pielāgotas mārketinga stratēģijas izvēli atbilstoši tirgus apstākļiem.

Tā kā daudzu uzņēmumu sekmīga un efektīva darbība ir atkarīga tieši no to piegādes ķēžu sekmīgas darbības, ar MI palīdzību var laicīgi paredzēt un nodrošināt pastāvīgu un nepārtrauktu produktu un pakalpojumu pieejamību. Tāpat iespējams izveidot sistēmas, kas palīdz aprēķināt optimālākos produktu iepakošanas un piegādes ķēdes maršrutus, ņemot vērā satiksmes intensitāti un paredzamo degvielas patēriņu, tādējādi samazinot uzņēmuma ietekmi uz vidi, kā arī sekmējot ilgtspējas mērķrādītāju sasniegšanu. Savukārt produktu atpazīšanas sistēmas vēl efektīvāk ļauj identificēt kvalitātes prasībām neatbilstošus produktus.

__________________________________________________________________________

Ikdienas procesu optimizācijā MI var ievērojami uzlabot datu ievades ātrumu, kā arī to automatizētu ielasīšanu, izmantojot uzņēmumam pieejamās datubāzes un dokumentāciju
__________________________________________________________________________

Ārējie procesi

Visizplatītākā MI sistēma, kuru būs ievērojis gandrīz katrs patērētājs, ir personalizētās reklāmas. Redzamākie piemēri – “Meta Platforms” vietnes “Facebook” vai “Instagram”, “Alphabet” vietnes “Google” un “YouTube”, kā arī “Amazon.com”, kas plaši izmanto MI sistēmas patērētāju uzvedības analīzē, izmantojot pirkumu vēsturi, prognožu modeļus, kā arī apmeklētās tīmekļa vietnes. Veicot šādu padziļinātu patērētāju izpēti, produktiem izstrādes stadijā iespējams prognozēt pieprasījumu un izveidot pielāgotu mārketinga stratēģiju.

Daudzviet plaši tiek izmantoti dažādi virtuālie asistenti vai sarunboti (chatbot), kuri ļauj operatīvi rast atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem, kā arī sniedz detalizētas pamācības, kā risināt nelielas tehniska rakstura pakalpojumu problēmas, kuru risināšanā var iztikt bez cilvēku iesaistes.

Tirgus datu un tendenču analīze var palīdzēt uzņēmumam sekmīgāk prognozēt un plānot finanses, grāmatvedību un naudas plūsmu, izstrādājot budžeta plānu, novērtējot uzņēmuma aktīvu vērtību, kā arī prognozējot finanšu izdevumus un ienākumus, par pamatu ņemot gan vēsturiskos datus, gan valsts ekonomisko situāciju, tajā skaitā inflācijas datus.

Priekšnoteikumi MI ieviešanai

Pirms MI ieviešanas svarīgi saprast uzņēmuma mērogu un definēt sasniedzamos mērķus, tas ir, ko tieši plānots atrisināt vai uzlabot, izmantojot MI. Šādas problēmas vai neskaidrības vislabāk sagrupēt pēc to nozīmīguma, tā, vai problēma ir vairāk attiecināma uz uzņēmuma iekšējo vai ārējo darbību, vai arī pēc jomas (iekšējo procesu automatizācija, klientu mijiedarbības automatizācija un tā tālāk). Pēc šādas atlases var apsvērt, vai iespējams apvienot vairākas problēmas, proti, vai ar vienas sistēmas palīdzību var atrisināt vai uzlabot arī saistītos procesus.

Pēc tam, kad uzņēmums ir skaidri definējis, kurās jomās nepieciešami uzlabojumi, jāizpēta sākuma dati, kas ir pamatā ikkatrai MI sistēmai. Šo datu kvalitātei, kā arī to apjomam ir būtiska loma sekmīgas MI sistēmas izveidē un darbībā. Uzņēmumam jāveic rūpīga datu atlase un izpēte, lai izveidotu precīzu, pareizu, korektu un aktuālu datubāzi, kas kalpos par pamatu MI sistēmai. Papildus šādai datu atlasei ir jāatbilst likumiskajām prasībām, piemēram, nedrīkst pārkāpt klientu vai sadarbības partneru sniegtās konfidenciālās informācijas izmantošanas un Vispārīgās datu aizsardzības regulas noteikumus, kā arī darboties pretrunā ar godīgu komercpraksi.

Virzoties uz MI sistēmas reālu ieviešanu, jāapsver uzņēmuma iekšējo resursu pieejamība:

  • Vai uzņēmuma rīcībā ir darbinieki, kas ir spējīgi ne tikai atlasīt informāciju, bet arī to analizēt?
  • Vai uzņēmums var atļauties nolīgt vai uzturēt personālu, kas apkalpos un uzturēs nepieciešamo informācijas tehnoloģiju infrastruktūru, sevišķi, ja nepieciešama nepārtraukta un sekmīga MI sistēmu darbība?
  • Vai uzņēmumam būs iespēja piesaistīt kvalificētu darbaspēku ar specializāciju mašīnmācīšanā, datu zinātnē, programmēšanā vai MI tehnoloģijās?
  • Vai jau ieviestās sistēmas, risinājumi un programmatūra ir sadarbībspējīga un savienojama ar jaunajām MI sistēmām?

Lai nodrošinātu, ka MI sistēmas darbojas atbilstoši mērķim un mainīgajiem apstākļiem, nepieciešams veikt nepārtrauktu sistēmu uzraudzību un pilnveidi, tajā skaitā jāparedz un jānodrošina atbildīgo darbinieku apmācības un tālākizglītošanās.

Lai gan MI sistēmas kopumā nav uzskatāmas par jaunumu, to plašāka izmantošana saistībā ar dažādiem ikdienas darbiem visdažādākajās jomās ir salīdzinoši nesena. Nereti ziņās lasāmi raksti, kas brīdina par MI sniegto rezultātu kļūdainumu, neētiskumu vai pat prettiesiskumu, līdz ar to pastāv risks, ka pat rūpīgi izstrādātas MI sistēmas gadījumā var būt pamatotas bažas par sniegto rezultātu korektumu un precizitāti. Šī iemesla dēļ nepieciešams izveidot iekšējo kvalitātes pārvaldības sistēmu, kas mazinātu negodīgu MI prakšu izveides iespējamību. Šādam mērķim var paredzēt atsevišķu vakanci vai pat apsvērt ārēja speciālista piesaisti, kas ne tikai uzrauga un pilnveido MI sistēmu, bet arī apmāca darbiniekus.

Lai gan MI sistēmas ieviešana darba procesos var pavērt plašas iespējas, veiksmīgs rezultāts prasa ievērojamus priekšdarbus. Sistemātiska un sakārtota pieeja, kas ietver uzņēmuma uzlabojamo procesu identifikāciju, mērķu izstrādi, datu vākšanu un pārvaldību, tehnoloģiju integrāciju, personāla prasmju attīstību, ētiskas prakses ievērošanu, izmaiņu pārvaldību, normatīvo atbilstību, ir būtiski faktori veiksmīgai MI sistēmas ieviešanai.

Stratēģiska un labi pārdomāta MI integrācija uzņēmumā var ievērojami uzlabot produktivitāti un darba kvalitāti, tādējādi samazinot kopējās izmaksas un uzlabojot uzņēmuma konkurētspēju. Turpinoties MI tehnoloģiju attīstībai, varam sagaidīt arvien jaunus risinājumus darba procesu optimizācijai un pilnveidei, kas ļaus uzņēmumiem efektivizēt esošos procesus, kā arī atbrīvos cilvēkresursus pārorientācijai citviet, sniedzot uzņēmumam iespēju pielāgoties konkurencei vēl dinamiskākos tirgus apstākļos.

__________________________________________________________________________

Pirms MI ieviešanas svarīgi saprast uzņēmuma mērogu un definēt sasniedzamos mērķus
__________________________________________________________________________

Ieguvumi un trūkumi, ieviešot MI sistēmu

Lai gan Mi sistēmu ieviešanai nenoliedzami ir daudz ieguvumu, nedrīkst aizmirst arī par trūkumiem.

Ieguvumi

Kā galvenais ieguvums jebkuram uzņēmumam minama MI darbības nepārtrauktība, kas ļauj nodrošināt produktu un pakalpojumu pieejamību, kā arī uzņēmuma izmaksu samazināšanu ilgtermiņā. Automatizējot vairākus būtiskus uzņēmumu procesus, var ietaupīt līdzekļus, kā arī samazināt izmaksas, kas saistītas ar darbaspēku.

Tāpat, ieviešot MI sistēmas, kas automatizē atkārtota rakstura uzdevumus, tiek atvieglota uzņēmuma darbinieku ikdiena, ļaujot viņiem koncentrēties uz sarežģītāku pienākumu veikšanu un tādējādi pilnveidojot procesus un palielinot uzņēmuma produktivitāti.

Sekmīgu un precīzu MI sistēmu ieviešana var palīdzēt ātrāk analizēt liela apjoma datus, atklājot informāciju, tendences, statistisku, modeļus un rezultātus, kuru atrašana darbiniekam individuāli būtu daudzkārt ilgāka. Uzņēmums vairāk laika un resursu var veltīt konkurētspējas pilnveidei un inovāciju attīstībai.

Trūkumi

Tā kā MI sistēmu ieviešana vēl joprojām atrodas to sākumpunktā, šajā stadijā diemžēl novērojami daudzi trūkumi:

  • liels sākotnējais finanšu ieguldījums;

Lai gan MI sistēmas ilgtermiņā var ietaupīt uzņēmuma finanšu līdzekļus, to sākotnēja ieviešana prasa ievērojamu finansiālu ieguldījumu tehnoloģijās, to infrastruktūrā, kā arī darbinieku apmācībā, kas nodrošinātu MI pastāvīgu uzturēšanu. Līdz ar to tieši ieviešanas izmaksas ir galvenais apsvērums, kas jāņem vērā MVU, kā arī finansiālās grūtībās nonākušiem uzņēmumiem.

  • zūd nepieciešamība pēc darbaspēka;

MI sistēmas pēc būtības palīdz atvieglot uzdevumus vai darbus, ko parasti veikuši uzņēmuma darbinieki. Ja MI to pašu uzdevumu spēj izdarīt ātrāk un efektīvāk, tas var radīt izmaiņas uzņēmuma procesos un ietekmēt darbinieku skaitu vai arī radīt apstākļus, kuros darbinieki ir spiesti pārkvalificēties.

  • darbības kvalitāte ir atkarīga no sākotnējiem datiem;

MI sistēmu darbības kvalitāte ir tieši atkarīga no izejas datu kvalitātes. Attiecīgi kļūdaini vai nekvalitatīvi dati var novest pie nepareiziem rezultātiem, savukārt neuzraudzītas MI sistēmas var ģenerēt rezultātus, kas ir ne tikai kļūdaini vai nepareizi, bet, iespējams, arī neētiski.

  • datu noplūdes draudi un kiberapdraudējums.

Papildu uzmanība jāpievērš datu drošībai, tajā skaitā datu noplūdēm un kiberapdraudējumam. Tas var prasīt papildu darbaspēku un finanšu līdzekļus. Lai gan MI sistēmu ieviešana darba procesos var piedāvāt daudzas priekšrocības, piemēram, efektivitātes uzlabošanu un labāku lēmumu pieņemšanu, tā rada arī būtiskus drošības riskus, tāpēc katram uzņēmuma svarīgi rast līdzsvaru starp šiem ieguvumiem un apdraudējumiem.