Šogad pirmajos astoņos mēnešos Latvijā reģistrēti 5775 jauni uzņēmumi, bet likvidēti 7067. Salīdzināšanai – 2020.gada pirmajos astoņos mēnešos bija reģistrēti 5973 jauni uzņēmumi, bet pērn šajā pašā periodā – 6230 uzņēmumi, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Augustā šogad reģistrēti 775 jauni uzņēmumi, kas ir lielāks jaunreģistrēto uzņēmumu skaits nekā pērn attiecīgajā periodā. Vienlaikus jānorāda, ka tas ir arī lielākais viena mēneša laikā reģistrēto uzņēmumu skaits mēnesī šogad. Vien par diviem jauniem uzņēmumiem vairāk šogad bijis martā.

Kopumā augustā jauni uzņēmumi reģistrēti 42 Latvijas pašvaldībās. Vienīgā pašvaldība, kurā augustā nav reģistrēts neviens jauns uzņēmums, ir Valkas novads. "Lursoft" apkopotā informācija atklāj, ka jauni uzņēmumi Valkas novada pašvaldības teritorijā nav reģistrēti arī jūlijā, savukārt kopumā kopš šī gada sākuma novada uzņēmumu pulkam pievienojušies 17 jauni uzņēmumi. Teju puse, t.i., 49,03% no visiem jaunajiem uzņēmumiem augustā, reģistrēti Rīgā. Otrs lielākais jauno uzņēmumu skaits pagājušajā mēnesī fiksēts Jūrmalā (31), aiz kuras seko Ogres novads (22), Mārupes novads (21), Ropažu novads (21) un Liepāja (21).

Jaunu uzņēmumu reģistrēšanas dinamika pa mēnešiem

foto1.png

Augustā reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls uzrāda trešo augstāko rezultātu šogad. Vēl lielāks kopējais pamatkapitāls bijis vien šogad maijā (8,59 milj. eiro) un jūlijā (7,9 milj. eiro) reģistrētajiem uzņēmumiem. "Lursoft" aprēķinājis, ka aizvadītajā mēnesī reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls sasniedz 7,69 milj. eiro. Vairāk nekā 40% no šīs summas veido aizvadītajā mēnesī reģistrētā lielākā uzņēmuma – SIA "Zaķusalas krastmala 19" – pamatkapitāls. Otrs augustā reģistrētais uzņēmums, kura pamatkapitāls pārsniedz 1 milj. eiro robežu, ir SIA "RTK".

Jaunreģistrēto uzņēmumu reģistrētā pamatkapitāla dinamika, milj. EUR

foto2.png

Starp līderiem arī uzņēmumi ārpus galvaspilsētas

Augusta lielāko uzņēmumu TOP 10 sarakstā atrodami ne tikai vairāki uzņēmumi no Rīgas, bet arī no citiem Latvijas reģioniem. Piemēram, lielāko uzņēmumu saraksta trešajā vietā ar 454,50 tūkst. eiro lielu pamatkapitālu ierindojies SIA "Smiltenes ESO". Uzņēmuma vienīgais kapitāldaļu turētājs ir elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanas uzņēmums SIA "SM Energo".

"Lursoft" izpētījis, ka teju pusei (48,9%) no visiem uzņēmumiem, kas reģistrēti augustā, to dalībniekiem jau bijusi iepriekšēja pieredze biznesā kā uzņēmumu daļu turētājiem. Absolūtais vairākums (87,61%) no visiem augustā reģistrēto uzņēmumu kapitāldaļu turētājiem ir no Latvijas, 19 gadījumos uzņēmuma dalībnieks ir no Krievijas, 10 – no Lietuvas un tikpat arī no Ukrainas. Jauni uzņēmumi ar Ukrainas kapitālu aizvadītajā mēnesī reģistrēti Rīgā, Jelgavas, Ādažu un Mārupes, Ogres novados.

Jauna SIA ar 10 centu pamatkapitālu

Augustā reģistrētas 679 sabiedrības ar ierobežotu atbildību, 89 individuālie komersanti, 4 ārvalstu komersantu filiāles un pa vienam individuālajam uzņēmumam, komandītsabiedrībai un zvejnieku saimniecībai.

Jānorāda, ka vairāk nekā puse no visām pagājušajā mēnesī reģistrētajām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību ir mazkapitāla, proti, to pamatkapitāla apjoms nesasniedz 2800 eiro. "Lursoft" dati atklāj, ka pagājušajā mēnesī Cēsīs reģistrēta arī sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras pamatkapitāls ir vien 10 centi.

TOP 10 lielākie 2022. augustā reģistrētie uzņēmumi

Nr.p.k.

Uzņēmums

Pamatkapitāls, tūkst. EUR

1.

SIA "Zaķusalas krastmala 19"

3200

2.

SIA "RTK"

1674,56

3.

SIA "Smiltenes ESO"

454,5

4.

SIA "Podnieku 6"

370

5.

SIA "Cargoflex Trucking"

200

6.

SIA "Gavoro"

180

7.

SIA "Nikotrans 1"

145

8.

SIA "Admiral Nautical"

120

9.

SIA "OV4"

114,64

10.

SIA "S52"

100