Kiberuzbrukumu jomā tiek novērotas jaunas tendences un viena no tām – kiberuzbrucēji aktīvi izmanto pasaulē aktuālo ažiotāžu ap mākslīgo intelektu (MI), liecina starptautiskās informācijas tehnoloģiju (IT) drošības kompānijas “ESET” 2023.gada otrā pusgada “Draudu apskats”.

“ESET” ir identificējis kampaņas, kuru mērķauditorija ir “ChatGPT” rīku lietotāji, un bloķējis jau vairāk nekā 650 000 mēģinājumus piekļūt ļaunprātīgām interneta vietnēm, kuru nosaukumi satur “chatgpt” vai līdzīgu nosaukumu.

Kā atzīmē uzņēmums, ļaunprātīgās interneta vietnes ietver lietotnes, kas nedroši pārvalda unikālos kodus, ko izmanto, lai MI programmas autentificētu un autorizētu lietotāju, izstrādātāju vai programmu. Tāpat vietnes satur ļaunprātīgus “Google Chrome” pārlūka paplašinājumus, kas paredzēti “ChatGPT”.

Latvijā par izplatītāko metodi, ko kiberuzbrucēji izmanto pret iedzīvotājiem, ir kļuvusi pikšķerēšana, liecina “ESET” telemetrijas dati par pērnā gada otro pusgadu. Pikšķerēšana ir krāpniecisks mēģinājums panākt, ka cilvēks izdara ko tādu, ko nevajadzētu darīt, piemēram, izpaust sensitīvu personīgo informāciju (lietotājvārdu, paroli, bankas kontus un citu informāciju), noklikšķināt uz ļaunprātīgas saites vai atvērt inficētu e-pasta vēstules pielikumu. Pikšķerēšanas uzbrukumi visbiežāk ir e-pasta vēstules no cienījama avota, bet var būt arī īsziņas, ziņas sociālajos medijos un telefona zvani.