Jaunus uzņēmumus 2023.gadā reģistrējusi 8961 fiziska persona, no tām 3989 gadījumos tas bijis uzņēmēja pirmais uzņēmums, rāda “Lursoft” pētījuma dati. Vienlaikus arī bijusi arī virkne personu, kas pagājušajā gadā reģistrējušas uzreiz vairākus jaunus uzņēmumus.

Visvairāk jaunus uzņēmumus pērn reģistrējusi pirms astoņiem gadiem dibinātā taksometru pārvadājumu jomā strādājošā sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA) “Star Express”. “Lursoft” dati atklāj, ka 2023.gadā tas reģistrējis 25 jaunus uzņēmumus. Tāpat kā SIA “Star Express”, arī visi tā pērn reģistrētie uzņēmumi strādā taksometru pārvadājumu jomā. Visu 25 uzņēmumu pamatkapitāls ir 1400 eiro.

Vairāk nekā desmit jaunus uzņēmumus pagājušajā gadā reģistrējis arī SIA “EVECON”. “Lursoft” izziņā redzams, ka visi jaunreģistrētie uzņēmumi izveidoti, atdalot daļu no elektroenerģijas ražotāja SIA “EVECON”. Igauņu Evecon OU (98%) un Gatim Lazdam (2%) piederošais SIA “EVECON” reģistrēts 2021.gadā. Izpētot uzņēmuma iesniegtos gada pārskatus, redzams, ka vēl 2022.gadā tas nebija guvis ieņēmumus no saimnieciskās darbības. Ņemot vērā 205,33 tūkst. eiro lielās administrācijas izmaksas un pārējās izmaksas, 2022.gadu SIA “EVECON” noslēdzis ar 210,8 tūkst. eiro lieliem zaudējumiem. Analizējot datus par SIA “EVECON” jaunreģistrētajiem uzņēmumiem pagājušajā gadā, “Lursoft” dati liecina, ka vienam no tiem – SIA “EVECON Solar Lielvarde” – šobrīd reģistrēts jau cits kapitāldaļu turētājs. Par uzņēmuma jauno dalībnieci 2023.gada rudenī kļuvusi Lietuvas kapitālsabiedrība UAB “Clean Emergy Investments”. Uzņēmuma juridiskā adrese gan aizvien atrodas Uzvaras prospektā 1C, Baložos, Ķekavas novadā, kur reģistrēti arī pārējie SIA “EVECON” grupas uzņēmumi.