Visvairāk uzņēmumu, kuru dalībnieku vidū ir sievietes, reģistrēts mazumtirdzniecības, lauksaimniecības, kā arī nekustamo īpašumu nozarē, liecina “Lursoft” pētījuma dati. Šajās nozarēs arī visvairāk uzņēmumu, kuru vadītājas ir sievietes.

Apkopojot datus par sieviešu aktivitāti biznesā, redzams, ka sievietēm pieder kapitāldaļas trešdaļā no visiem Latvijas uzņēmumiem. Teju tikpat liels īpatsvars arī to uzņēmumu, kur sievietes ieņem amatu vadībā. Pēdējo gadu laikā sieviešu īpatsvars starp uzņēmumu īpašniekiem un vadītājiem nav būtiski mainījies.

“Lursoft” pētījums pierāda, ka sievietes ieņem augstus amatus gan daudzos Latvijas vadošos uzņēmumos, gan arī sekmīgi attīstījušas sev piederošus uzņēmumus, kuru apgrozījums un peļņa mērāmi miljonos eiro, bet darbinieku skaits sasniedz vairākus simtus strādājošo.

Nozares, kurās ir visvairāk uzņēmumu, kuru kapitāldaļu turētājas ir sievietes:

  • mazumtirdzniecība;
  • lauksaimniecība;
  • operācijas ar nekustamo īpašumu;
  • juridiskie un grāmatvedības pakalpojumi;
  • pārējo individuālo pakalpojumu sniegšana.

Apgrozījuma ziņā lielākais sievietei piederošais uzņēmums ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA) “BONO” Valmierā. Par koksnes un koksnes produktu, mežu īpašumu un cirsmu iegādes, realizācijas uzņēmuma īpašnieci Kate Glika kļuvusi 2015.gadā, šobrīd uzņēmējai pieder 80,20% SIA “BONO” kapitāldaļu. Jānorāda gan, ka uzņēmuma valdē Kate Glika amatu neieņem. 2022.gadā SIA “BONO” apgrozīja 100,94 milj. eiro, pēc nodokļu nomaksas gūstot 4,44 milj. eiro peļņu.

Sievietēm piederošo uzņēmumu kopējais apgrozījums 2022.gadā sasniedzis 11,20 mljrd. eiro, savukārt to peļņa – 1,03 mljrd. eiro. Tikmēr uzņēmumi, kur vadošus amatus ieņem sievietes, aizpērn kāpinājuši apgrozījumu par 19,33%, rādītājam sasniedzot 30,25 mljrd. eiro, bet peļņa pēc nodokļiem palielinājusies līdz 2,32 mljrd. eiro.

Otrs lielākais apgrozījums starp sievietēm piederošajiem uzņēmumiem 2022.gadā bijis SIA “ARIS BALTIJA”. Žannai Krahotkinai piederošais degvielas vairumtirdzniecības un tirdzniecības starpniecības uzņēmums aizpērn sasniedzis 59,85 milj. eiro apgrozījumu. Iesniegtajā vadības ziņojumā norādīts, ka 2022.gadā SIA “ARIS BALTIJA” turpināja paplašināt savu darbību un slēgt jaunus sadarbības līgumus, tādējādi paplašinot klientiem piedāvāto degvielas uzpildes staciju tīklu. Jānorāda, ka Žanna Krahotkina ir ne tikai SIA “ARIS BALTIJA” vienīgā kapitāldaļu turētāja, bet arī vienīgā valdes amatpersona.