Pēc uzkrāto ārvalstu ieguldījumu apjoma Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos Igauniju apsteidz tikai Zviedrija un Lietuva, liecina Lursoft pētījuma dati. Šobrīd igauņi Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos ieguldījuši 913,93 milj. eiro, pēdējos astoņus gadus saglabājoties tendencei ieguldījumu apmēram pieaugt.

Igaunijas ieguldījumu apjoms palielinās

Pēdējo desmit gadu periodā Igaunijas ieguldījumu apjoms Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos palielinājies par 137,11%, šobrīd Latvijā esot reģistrētiem jau vairāk nekā 1,9 tūkst. uzņēmumiem ar igauņu ieguldījumu pamatkapitālā.

Vislielākie igauņu ieguldījumi reģistrēti sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšanas un pārvaldīšanas nozares uzņēmumu (150,7 milj. eiro), arī cepumu un konditorejas izstrādājumu ražošanas uzņēmumu (100 milj. eiro) un kompāniju, kas nodarbojas ar līdzekļu apvienošanu trastos, fondos un līdzīgās finanšu vienībās (80,76 milj. eiro) pamatkapitālā. Tikmēr skaitliski visvairāk Igaunijas kapitāla uzņēmumu Latvijā reģistrēti sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšanas un pārvaldīšanas (180 uzņēmumi), kā arī sava nekustamā īpašuma pirkšanas un pārdošanas nozarēs (100 uzņēmumi).

Lielākie igauņu ieguldījumi reģistrēti sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) “Orkla Biscuit Production” pamatkapitālā, liecina Lursoft pētījuma dati. Pirms 4 gadiem reģistrētā ražošanas uzņēmuma pamatkapitālā igauņu akciju sabiedrība (AS) “Orkla Eesti” šobrīd ieguldījusi jau 100 milj. eiro. Aizpērn SIA “Orkla Biscuit Production” apgrozīja 1,1 milj. eiro, pārskata gadu noslēdzot ar 1,58 milj. eiro zaudējumiem.  2022.gada vasarā nodota ekspluatācijā jaunizbūvētā ražošanas ēka Ādažos, pēc kā tika uzsākta vairāku ražošanas līniju uzstādīšana un recepšu un produktu testēšana cepumu un vafeļu ražošanai. Rūpnīca atklāta aizvadītā gada septembrī, pārceļot uz to cepumu un vafeļu ražotni no Kungalvas pilsētas Zviedrijā un Artilērijas ielas Rīgā. SIA “Orkla Biscuit Production” vadības ziņojumā norādīts, ka jaunā ražotne ir lielākā un modernākā šāda veida ražotne Baltijas valstīs un Skandināvijā.

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras pamatkapitālā uz pētījuma sagatavošanas brīdi bija reģistrēts otrs lielākais igauņu ieguldījums, ir SIA “Eastnine Latvia”. Tā pamatkapitālā igauņu uzņēmums “Eastnine Baltics” ieguldījis 52,35 milj. eiro. Minētā igauņu holdingkompānija reģistrēta 2013.gadā, liecina Lursoft izziņas dati. Lursoft izpētījis, ka SIA “Estnine Latvia” šobrīd pieder piecu uzņēmumu kapitāldaļas. Tie visi saistīti ar nekustamo īpašumu jomu.