Latvijā ir vairāk investoru nekā sākumā pašiem var šķist, jo arī ikviens pensiju 2.līmeņa dalībnieks – tātad ikviens strādājošais, kurš maksā nodokļus – ik mēnesi iegulda savu naudu finanšu tirgos. Protams, to viņa vietā dara izvēlētais pensiju pārvaldnieks atbilstoši tai stratēģijai, kādu pats iedzīvotājs ir vai nav izvēlējies. Un ir liels pārsteigums, ka aizvien liela daļa iedzīvotāju šo naudu, tas ir, 6% no savas ikmēneša algas, iegulda neefektīvos jeb dārgos pensiju plānos.  

Ko šobrīd tirgū var uzskatīt par izdevīgu pensiju plānu? Tie noteikti ir indeksu pensiju plāni, kas automātiski iegulda naudu indeksam piesaistītiem fondiem, neizvēloties atsevišķas akcijas vai obligācijas. Pionieris pensiju indeksu plānu ieviešanā Latvijā savulaik bija akciju sabiedrība (AS) “Indexo”, bet tagad šādus pensiju indeksu plānus piedāvā visas vadošās bankas un to pensiju pārvaldītāji. Taču ir diezgan pārsteidzoši, ka pensiju krājēji ir gausi un joprojām divas trešdaļas no visiem pensiju 2.līmeņa dalībniekiem tur savus pensiju uzkrājumus aktīvi pārvaldītos, nevis indeksu fondos, tādējādi jūtami samazinot sev vecumdienās pieejamo kapitālu. Lai gan vēsturiskās atdeves nenodrošina, ka šādi rezultāti turpināsies nākotnē, tomēr pēdējo 5 gadu griezumā visi pensiju plāni ar augstāko atdevi ir bijuši tieši indeksu pensiju plāni.

Kur tad īsti iegulda Latvijas pensiju 2.līmeņa indeksu plāni, kas ir nodrošinājis tik sekmīgu to darbību? Vienkāršības labad, aptversim tos pensiju plānus, kas iegulda tikai akcijās, kas arī ir visvairāk pārstāvētā kategorija ar 15 dažādiem pensiju plāniem.