Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās šā gada jūlijā, salīdzinot ar 2021.gada jūliju, pieauga par 19,3%, bet, ņemot vērā straujo cenu kāpumu, salīdzināmajās cenās tas bija praktiski nemainīgs – saruka par 0,7%. Gada griezumā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga nepārtikas un pārtikas preču grupās, bet lielākā samazinošā ietekme jūlijā bija degvielas mazumtirdzniecības apgrozījuma straujam kritumam, informē Ekonomijas ministrija.

Jūlijā nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā pieauga par 2%, nodrošinot lielāko daļu devumu kopējā mazumtirdzniecības pieaugumā. Atbilstoši sezonai, otro mēnesi pēc kārtas straujākais apgrozījuma kāpums bija vērojams sporta preču un spēļu tirdzniecībā (par 74,4%).  Straujāk nekā iepriekšējos mēnešos pieauga informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu tirdzniecība (par 12%). Stabili turpināja pieaugt metālizstrādājumu, krāsu un stikla tirdzniecība (par 5,3%) un farmaceitisko, medicīnisko piederumu tirdzniecība (par 3%). Lēnāk nekā iepriekšējos mēnešos pieauga grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu tirdzniecība (par 5,5%). Savukārt apģērbu un apavu mazumtirdzniecībā apgrozījums praktiski nemainījās.

Straujākais kritums bija pulksteņu, juvelierizstrādājumu un citur neklasificētu jaunu preču mazumtirdzniecībā (par 17,8%) un tekstilizstrādājumu, paklāju, grīdsegu, tapešu, mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecība (par 12,8%). Pēc pieauguma iepriekšējos mēnešos jūlijā saruka ziedu, augu, sēklu, mēslošanas līdzekļu, istabas dzīvnieku un to barības tirdzniecība (par 9,2%) un kosmētikas un tualetes piederumu tirdzniecība (par 2,9%). Saruka arī mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecība specializētajos veikalos (par 5,7%).

Mazumtirdzniecības kritums bija vērojams visās tirdzniecības vietās ārpus veikaliem. Visstraujāk saruka pārējās mazumtirdzniecības apjoms ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem (par 32,8%). Iepirkšanās pa pastu vai Internetā turpināja sarukt sesto mēnesi pēc kārtas (par 12,6%). Saruka arī mazumtirdzniecība stendos un tirgos.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums turpina pieaugt un jūlijā tas bija par 1,9% augstāks, salīdzinot ar 2021.gada jūliju.

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums degvielas uzpildes stacijās jūlijā saruka par 11,4%, salīdzinājumā ar 2021.gada jūliju. To lielā mērā noteica augstās degvielas cenas, kas ietekmē cilvēku iepirkšanās paradumus, mazāk izmantojot pārvietošanos ar autotransportu.

Kopumā š.g. janvārī-jūlijā mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 5,9% augstāks nekā 2021.gada janvārī-jūlijā. Nepārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 12,2%, ko noteica zemā bāze 2021.gada sākumā, kad līdz 6.aprīlim bija spēkā ārkārtējā situācija un bija slēgti veikali un mazumtirdzniecības apgrozījums ievērojami kritās. Pārtikas preču tirdzniecība pieauga par 2,4%, savukārt degvielas mazumtirdzniecība samazinājās par 1,8%.

Prognozējams, ka tuvākajos mēnešos mazumtirdzniecību turpinās ietekmēt augstais cenu līmenis. Iedzīvotāji vairāk tērēs savas finanses pirmās nepieciešamības precēm (pārtikai un maksājumiem par mājokli), tādejādi atliekot nepārtikas preču, tai skaitā, lielāku pirkumu iegādi. Negatīvo ietekmi uz mazumtirdzniecības apgrozījumu varētu mazināt plānotais valsts atbalsts iedzīvotājiem siltumenerģijas izmaksu segšanai apkures sezonā, pensiju indeksācija, kā arī cita veida pabalsti iedzīvotāju pirktspējas saglabāšanai.