2024.gada augustā, salīdzinot ar 2023.gada augustu, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 2,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis saruka par 4,8%, eksportētajai produkcijai – par 0,4%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas samazinājās par 0,6%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 0,2%.

Ražotāju cenu līmeni gada laikā visvairāk ietekmēja cenu samazinājums elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas nozarē, kā arī koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā.

23_09_2024_4.png

2024.gada augustā, salīdzinot ar jūliju, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 0,1%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 0,4%, savukārt eksportētajai produkcijai – samazinājās par 0,6%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis samazinājās par 0,2%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 1,0%.

Pazeminoša ietekme uz kopējo ražotāju cenu līmeni mēneša laikā bija cenu samazinājumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā. Paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam elektroenerģijas ražošanā un tirdzniecībā.