2024.gada maijā, salīdzinot ar 2023.gada maiju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,1%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2024.gada maijā, salīdzinot ar 2023.gada maiju, bija ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,7 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,5 procentpunkti), veselības aprūpei (+0,4 procentpunkti), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-2,5 procentpunkti).

10_06_7.png

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 0,8%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija kartupeļiem (+23,5%), olīveļļai (+34,2%), konditorejas izstrādājumiem (+5,5%), saldumiem (+21,1%). Dārgākas bija augļu un dārzeņu sulas (+11,3%), šokolāde (+5,9%). Cenas pieauga konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+6,2%), atspirdzinošajiem dzērieniem (+7,9%), žāvētiem, citādi konservētiem vai apstrādātiem dārzeņiem (+9,0%), gaļas izstrādājumiem (+3,4%), svaigiem augļiem (+1,2%), svaigām vai atdzesētām zivīm (+7,1%). Savukārt lētāki bija svaigi dārzeņi (-5,6%), milti un citi graudaugi (-9,6%), olas (-7,3%), siers un biezpiens (-2,7%), cukurs (-11,2%), augu eļļa (-10,1%), maize (-1,1%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis pieauga par 6,7%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 4,8%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum un vīnam. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 10,2%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 13,0%. Gada laikā būtiskākais cenu kritums bija siltumenerģijai (-25,6%) un elektroenerģijai (-24,8%). Cenas samazinājās cietajam kurināmajam (-11,3%), dabasgāzei (-7,8%), kanalizācijas pakalpojumiem (-6,6%). Savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi (+9,0%), atkritumu savākšana (+16,2%), mājokļa īres maksa (+7,5%). Dārgāki bija arī mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, ūdensapgāde.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis kāpa par 5,9%. Gada laikā dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, zobārstniecības pakalpojumi, ārstu speciālistu pakalpojumi un medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās par 5,6%, ko noteica degvielas cenu kāpums par 8,9%. Dīzeļdegviela palika dārgāka par 13,4%, benzīns – par 6,2%, savukārt auto gāze palika lētāka par 6,9%. Gada laikā cenu kāpums bija arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem un ar vilcienu. Savukārt cenas samazinājās pasažieru aviopārvadājumiem un lietotām automašīnām.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija apģērbiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem. Savukārt lētāki bija personālie datori, viesnīcu pakalpojumi.

2024.gada maijā, salīdzinot ar 2024.gada aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,3%. Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija dažādu preču un pakalpojumu grupai (+0,2 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,1 procentpunkts), mājokļa iekārtai (+0,1 procentpunkts), restorānu un viesnīcu pakalpojumiem (+0,1 procentpunkts), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,2 procentpunkti).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,1%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kāpumu sezonālo faktoru ietekmē bija kartupeļiem (+8,9%). Galvenokārt noslēdzoties akcijām, dārgāks bija sviests (+3,3%). Cenu kāpums bija svaigām vai atdzesētām zivīm (+5,3%), konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+3,3%), kā arī olīveļļai (+4,5%). Akciju noslēgumu rezultātā cenas pieauga kafijai (+0,9%), konditorejas izstrādājumiem (+0,8%), miltiem un citiem graudaugiem (+1,5%), makaronu izstrādājumiem (+2,4%). Savukārt lētāki bija svaigi dārzeņi (-3,6%), svaigi augļi (-0,9%). Akciju ietekmē lētāka bija mājputnu gaļa (-1,8%) un maize (-0,7%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 1,3%. Alkoholiskie dzērieni sadārdzinājās par 0,7%, ko galvenokārt ietekmēja cenu pieaugums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tabakas izstrādājumi bija vidēji par 2,4% dārgāki.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 1,4%. Būtiskākais cenu kritums grupā mēneša laikā bija dabasgāzei (-16,2%). Lētāka bija siltumenerģija (-2,1%), cietais kurināmais (-1,8%). Savukārt cenas pieauga mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem (+1,5%), elektroenerģijai (+0,3%).

Mājokļa iekārtas grupā cenas pieauga vidēji par 2,3%. Noslēdzoties akcijām, dārgāki bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļi. Cenas kāpa arī mājokļa mēbelēm.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis pieauga par 1,8%. Mēneša laikā cenas pieauga viesnīcu pakalpojumiem (+13,6%) un ēdināšanas pakalpojumiem (+0,4%).

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās par 4,1%. Galvenokārt noslēdzoties akcijām, dārgākas bija personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi, neelektriskas ierīces personīgai aprūpei.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija apģērbiem, pasažieru aviopārvadājumiem, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, ziediem, farmaceitiskajiem produktiem. Savukārt cenas samazinājās degvielai (-1,1%), kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Salīdzinot ar 2015.gadu, patēriņa cenas 2024.gada maijā bija par 46,2% augstākas. Precēm cenas pieauga par 46,1%, bet pakalpojumiem – par 44,6%.