Reti kurš uzņēmējs mūsdienās šaubās par mākslīgā intelekta (MI) risinājumu iespējām un lietderīgumu – 87% uzņēmumu visā pasaulē uzskata, ka šīs tehnoloģijas nodrošinās viņiem nepieciešamās konkurētspējas priekšrocības. Tomēr akciju sabiedrības “Luminor Bank” un “Norstat” veiktajā Baltijas valstu mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) aptaujā noskaidrots, ka vismaz 60% vietējo uzņēmēju aizvien neuzskata MI par vienu no svarīgākajiem attīstības virzieniem. Tas ilgtermiņā var kavēt uzņēmuma konkurētspējas palielināšanu, jo priekšrocības, ko sniedz tehnoloģiju risinājumi, var ievērojami veicināt uzņēmuma procesu un funkciju automatizāciju.

Baltijas MVU aptaujā noskaidrots, ka vairums respondentu aizvien neuzskata MI risinājumus par nozīmīgu virzienu ieguldījumiem. Latvijā šādi atbildējuši vismazāk uzņēmēju, tikmēr Igaunijā un Lietuvā šāda atbilde norādīta biežāk.

04_07_5.png

Tomēr, lai gan vairums MVU ar MI nesteidzas, daļa no aptaujātajiem jau veiksmīgi ievieš vai plāno ieviest dažādus risinājumus. Latvijā šādu uzņēmumu ir visvairāk, līdzīga situācija ir Lietuvā, savukārt Igaunijā šādu uzņēmumu ir vismazāk. Aptaujas dati gan liecina, ka lielā daļā no tiem uzņēmumiem, kuru attīstības virzienos MI jau ir iekļauts, tas aizvien atrodas tikai izpētes stadijā – tā norādījuši 19% Latvijas, 18% Lietuvas un 16% Igaunijas MVU. Ir pozitīvi, ka vismaz daļa uzņēmumu jau strādā pie tā, lai atrastu sev piemērotākos MI risinājumus, kuros ieguldīt un tādējādi attīstīt uzņēmējdarbību, tomēr, ņemot vērā tehnoloģiju straujo attīstību, ar šo kavēties nav ieteicams.

04_07_6.png

MI risinājumi visbiežāk tiek izmantoti dažādu biznesa procesa vai lēmumu pieņemšanas automatizācijas ieviešanai, ražošanas kvalitātes kontroles uzlabošanai un dažādu risku novērtēšanā, palīdzot tikt galā ar sistemātiskiem darbiem, kas noteiktā laikā atkārtojas. Tāpat populāri uzņēmuma darbības uzlabojumu virzieni ir datu analītika, klientu apkalpošana un pat krāpniecības atklāšana – tie ir uzdevumi, kuros ļoti noder MI spēja apkopot un analizēt datus, izdarīt secinājumus un mācīties no tiem, lai ar katru reizi izpildītu uzdevumus arvien labāk un precīzāk.