Neraugoties uz pēdējo gadu nemierīgo makroekonomisko un ģeopolitisko situāciju, Baltijas M&A (iegādes un apvienošanās) tirgus ir bijis samērā aktīvs, īpaši jau Lietuvā, atklāj jaunais “Sorainen” “Baltijas privāto M&A darījumu punktu pētījums 2024”.

Visaktīvākais Baltijas M&A tirgū ir enerģētikas un komunālo pakalpojumu sektors, kurā pētījuma perioda laikā notika 23% no visiem darījumiem. Tam seko tehnoloģiju (12%) kā arī būvniecības un nekustamā īpašuma (10%) nozare.

Pētījumā apskatītajā laika posmā tipiskā Baltijas M&A darījuma vērtība atgriezusies 1–10 milj. eiro robežās, un mega darījumu (virs 100 milj. eiro) īpatsvars turpināja samazināties.

Baltijas M&A darījumu partneri kopumā ērti izmanto starptautiski atzītus darījuma instrumentus, piemēram, cenu korekcijas, klauzulas un atbildības ierobežojumus (garantijas noilguma termiņus, kopējos ierobežojumus, prasību grozus un robežvērtības). Tikmēr pārstāvju un garantiju apdrošināšana Baltijas M&A darījumos joprojām tiek izmantota ļoti reti.