Katru gadu freelance pakalpojumu sniedzēju jeb tā saukto frīlanceru skaits pasaulē pieaug. Statistika liecina, ka Eiropā šobrīd proporcionāli iedzīvotāju skaitam visvairāk šādu ārštata darbinieku ir Grieķijā, savukārt pelnošākie ir Vācijā. Pasaulē kopumā visvairāk ārštata darbinieku gan proporcionāli, gan skaita ziņā ir Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), kur daudzi, atkāpjoties pandēmijai, saprata, ka vēlas turpināt strādāt attālināti. Ja uzņēmumi nebija gatavi piekāpties, cilvēki uzsāka neatkarīgu darbību. Vai līdzīgas tendences vērojamas arī Latvijā?

ASV uzņēmumi labprāt izmanto ārštata darbiniekus. Tā ir viena no valstīm, kas sākotnēji ieviesa darba izpildes novērtēšanu, kuras pamatā darba rezultātu nenosaka, ņemot vērā darbā pavadīto stundu skaitu, bet gan cilvēka faktiski paveikto darbu un viņa pienesumu. Analizējot, kuros darbos var piemērot šādu izpildes novērtējumu, secināms, ka daudzus no tiem var deleģēt kādam ārpus organizācijas.

Nozares, kurās freelance ieņem lielu lomu, ir informācijas tehnoloģijas, kā arī citas tehnoloģijas. Šobrīd Latvijā attīstās platforma "Getapro", kurā iespējams piesaistīt profesionāļus sev nepieciešamajiem darbiem individuāli, kā arī uzņēmumi tajā var meklēt ārštata darbiniekus. Šādas platformas ir ērts veids, kā dažādās jomās atrast cilvēkus, kas izvēlējušies strādāt ārštata formātā. Platforma ļauj salīdzināt cenas, pieejamību, pieredzi un izlasīt atsauksmes no citiem pakalpojumu saņēmējiem, tādējādi izvērtējot, vai profesionālis atbilst konkrētajam darbam.