Lai iepakojumu Eiropas Savienībā (ES) padarītu ilgtspējīgāku un mazinātu izlietotā iepakojuma daudzumu, 2024.gada 24.aprīlī pieņemti jauni noteikumi.

Jaunā regulējuma mērķis ir novērst atkritumu daudzuma nemitīgo pieaugumu, saskaņot iekšējā tirgus noteikumus un veicināt aprites ekonomiku.

Mazāk iepakojuma

Noteikumi, par kuriem Eiropas Parlaments ir provizoriski vienojies ar Eiropas Padomi, ietver iepakojuma daudzuma samazināšanas mērķrādītājus (par 5% līdz 2030.gadam, par 10% līdz 2035.gadam un par 15% līdz 2040.gadam). Tajos prasīts, lai ES valstis īpaši pievērstos izmantotā plastmasas iepakojuma mazināšanai. Lai mazinātu lieka iepakojuma daudzumu, sekundārajā, transportēšanas un e-komercijas iepakojumā ir noteikts maksimālais tukšās vietas īpatsvars, proti, 50%. Ražotājiem un importētājiem būs arī jānodrošina, ka līdz minimumam ir samazināta iepakojuma masa un tilpums.

No 2030.gada 1.janvāra būs aizliegts noteikta veida vienreizlietojamais plastmasas iepakojums. Aizliegums būs spēkā attiecībā uz neapstrādātu un svaigu augļu un dārzeņu iepakojumu, iepakojumu pārtikai un dzērieniem, kas paredzēti patēriņam kafejnīcās un restorānos, vienas porcijas iepakojumu (piemēram, garšvielām, mērcēm, kafijas krējumam, cukuram), maziem higiēnas preču iepakojumiem un ļoti vieglas plastmasas (mazāk par 15 mikroniem) iepirkumu maisiņiem.