Lai veicinātu ilgtspējīgu un efektīvu enerģijas izmantošanu, pirmajam lasījumam Saeimā atbalstīti grozījumi Enerģētikas likumā. Ar tiem iecerēts salāgot nacionālos normatīvos aktus ar Eiropas Savienības regulējumu, informē Saeimas Preses dienests.

Grozījumi paredz arī tiesības pašvaldībām noteikt siltumapgādes veidus savā teritorijā vai tās daļā. Tika uzsvērts, ka siltumapgādes organizēšana ir autonoma pašvaldību funkcija. Komisija sprieda, ka jāveicina racionāla enerģijas, it īpaši vietējo atjaunojamo energoresursu, izmantošana un pašvaldībām jāparedz plašākas iespējas noteikt konkrētus siltumapgādes sistēmas veidus savā administratīvajā teritorijā.

Grozījumi paredzētu vietvarām, piemēram, iespēju noteikt pienākumu ēkas pieslēgt pie efektīvas centralizētās siltumapgādes sistēmas. Tāpat pašvaldības varētu noteikt pienākumu ēkās izmantot atjaunīgo energoresursu vai bezemisiju siltumapgādes tehnoloģijas, piemēram, koksnes granulu apkures katlus vai siltumsūkņus. Tas attiektos uz ēkām, kurās plānots mainīt vai renovēt siltumapgādes sistēmu, un jaunbūvēm.