Lai veicinātu zāļu un medicīnas ierīču uzraudzību un pieejamību, 2024.gada 22.februārī konceptuāli tika atbalstīti grozījumi Farmācijas likumā, informē Saeima.

Būtiska valsts, sabiedrības, vides vai cita apdraudējuma gadījumā starptautiska organizācija vai cita ārvalsts institūcija, kas nav farmaceitiskās darbības uzņēmums, vienojoties ar Veselības ministriju (VM), varēs piegādāt zāles uz Latviju. Attiecībā uz veterinārajām zālēm piegādātājam būs jāvienojas ar Zemkopības ministriju, teikts likumprojektā. Pašlaik likums šādu iespēju neparedz, un, kā atzīmē likumprojekta autori no VM, tas rada zāļu nepieejamības risku apdraudējumu gadījumā.

Likumā plānots nostiprināt arī aptiekas tiesības izplatīt zāles citai aptiekai. Kā atzīmē likumprojekta autori, praksē aptiekas atsevišķos gadījumos to jau veic, ja vienas aptiekas krājumos konkrētās zāles ir beigušās vai kāda aptiekā zāles izgatavo uz vietas. Tas veicinās iespēju pacientam saņemt zāles tuvāk savai dzīvesvietai, un tas īpaši attiecināms uz situāciju reģionos un mazajām aptiekām.