2024.gada 13.augusta sēdē valdība atbalstījusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.74 “Jaunuzņēmumu atbalsta programmu pieteikšanas un administrēšanas kārtība”, kas ļaus Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai paātrinātā kārtībā izskatīt jaunuzņēmumu pieteikumus un piešķirt valsts atbalstu, informē Ekonomikas ministrija (EM).

Atbilstoši Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumam jaunuzņēmumu straujākai izaugsmei no valsts puses tiek piedāvāts atbalsts fiksēta maksājuma veikšanai (apmērs divu minimālo valsts sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu apmērā) ar papildus iespēju saņemt iedzīvotāju ienākumu nodokļa un uzņēmumu ienākumu nodokļa atvieglojumu (līdz 100%), kā arī augsti kvalificētu darba ņēmēju piesaistei.  

Līdz ar grozījumiem MK noteikumos tiks turpināts atbalsts jaunuzņēmumiem fiksēta maksājuma veikšanai saskaņā ar aktuālajiem Eiropas Savienības de minimis atbalsta regulējuma nosacījumiem, tajā skaitā palielināta de minimis atbalsta kopsumma līdz 300 000 eiro (līdz šim tā bija 200 000 eiro).  Vienlaikus līdz ar grozījumiem precizētas citas ar atbalsta administrēšanu saistītās normas.

Jaunuzņēmumiem joprojām ir pieejams arī atbalsts augsti kvalificētu darba ņēmēju piesaistei inovāciju vaučera atbalsta programmas ietvaros.

EM ir sagatavojusi grozījumus Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā, kas paredz iekļaut atsauci uz jauno Eiropas Komisijas de minimis regulējumu. Minētie grozījumi šobrīd ir starpinstitūciju saskaņošanā, tos plānots steidzamā kārtā apstiprināt Saeimā šī gada septembrī.