Latvijas Banka (LB) izdevusi jaunus noteikumus, kas paredz finanšu tirgus dalībnieku klientu riska noteikšanas, klientu izpētes, klientu padziļinātas izpētes un informācijas tehnoloģiju risinājumu nodrošināšanas prasības noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas un sankciju risku pārvaldības jomā, informē LB.

Jaunie noteikumi vienkāršos prasības, jo tajās integrētas trīs iepriekš atsevišķos noteikumos ietvertās prasības. Turklāt noteikumos atsevišķas izpētes prasības vienkāršotas, sniedzot iespēju finanšu tirgus dalībniekiem plašāk izmantot uz risku izvērtējumu balstītu pieeju un individuāli noteikt piemērotus klientu izpētes pasākumus un termiņus.

Noteikumi paredz vispārīgus principus, kas finanšu tirgus dalībniekiem jāņem vērā, nosakot klienta risku, un izpētes pasākumus, kas ir tieši atkarīgi no klientam piemītošā riska. Noteikumi paredz, ka, ievērojot tajos noteiktos pamatprincipus, padziļinātās izpētes termiņu varēs noteikt paši finanšu tirgus dalībnieki. Noteikumi vairs neparedz pazīmes savstarpēji saistītu klientu grupas noteikšanai, bet ietver vispārēju prasību klienta padziļinātās izpētes ietvaros, kad konstatēts paaugstināts risks, izvērtēt, vai klients un tā darījumi ir saistīti ar citiem tā paša finanšu tirgus dalībnieka klientiem, un piemērot nepieciešamos izpētes pasākumus, lai darījumus izprastu. Noteikumos netiek atsevišķi paredzēta klienta saiknes ar Latviju noskaidrošana, kas iepriekš dažādās situācijās piemērota pārspīlēti, tādējādi nepamatoti ierobežojot finanšu pakalpojumu pieejamību.

Noteikumi paredz, ka padziļinātās izpētes pasākumi ir jāsamēro ar riska līmeni un konkrēto situāciju, nevis jāpiemēro visos gadījumos.

Noteikumos iekļauta nodaļa par izpētes prasībām klientiem, kas ir kredītiestādes vai finanšu iestādes. Lai skaidrotu šo prasību praktiskos aspektus, LB drīzumā papildinās “Vadlīnijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas izveidei un klientu izpētei” (rokasgrāmatu), ietverot tajās jaunu nodaļu, kas skaidros klientu – kredītiestāžu vai finanšu iestāžu – izpētes prasības.

Noteikumi šodien publicēti Latvijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”:

Līdz ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

  • Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) noteikumi Nr.5 “Klientu izpētes, klientu padziļinātās izpētes un riska skaitliskā novērtējuma sistēmas izveides un informācijas tehnoloģiju prasību normatīvie noteikumi”;
  • FKTK noteikumi Nr.3 “Kredītiestāžu korespondentattiecību nodibināšanas un uzturēšanas normatīvie noteikumi”;
  • FKTK noteikumi Nr.182 “Maksājumu pakalpojumu sniedzēju izpētes un darījumu uzraudzības normatīvie noteikumi”.