Labklājības ministrija aicina darba devējus, nodarbinātos un darba aizsardzības speciālistus pārskatīt darba vides risku novērtējumu, īpašu uzmanību veltot tieši bioloģiskajam darba vides riskam (konkrēti – COVID-19 vīrusam), pārskatīt un veikt pasākumus, kas vērsti uz saskares ar vīrusu un tā tālākas izplatības ierobežošanu.

Nepieciešams veikt nodarbināto instruktāžu un apmācību – pastāstīt nodarbinātajiem par COVID-19 vīrusu, slimības pazīmēm, preventīvajiem pasākumiem, sekot aktualitātēm un informēt nodarbinātos, izvietot informāciju pieejamās vietās, kā arī pastāstīt klientiem par uzņēmuma preventīvajiem pasākumiem.

Tāpat darbinieki jāiepazīstina ar aizsardzības līdzekļiem un pasākumiem – jānodrošina nodarbinātajiem pieejami dezinfekcijas līdzekļi (alkohola saturs 60-95%), ziepes, viegli iztukšojamas atkritumu tvertnes (bez saskares ar saturu), virsmu regulāra tīrīšana vai dezinficēšana (tostarp durvju rokturi, klaviatūra, pele), ja nepieciešams, aizsargmaksas, aizsargcimdi u.c. līdzekļi.

Jāveic arī organizatoriskie pasākumi – jāpārskata darba laika, darba grafika, darba vietas organizēšana (drošas distances ievērošana starp nodarbinātajiem darba telpā un uzņēmumā, atpūtas telpās, pulcēšanās ierobežošana, fleksibls darba laiks, lai izvairītos no aktīvajām stundām sabiedriskajā transportā, u.c.).

Ja iespējams, darbs jāorganizē attālināti, īpaši riska grupām (gados vecāki nodarbinātie, nodarbinātie ar vāju imunitāti), izmantojot modernās tehnoloģijas (telefons, videokonference, "Whatsapp" videozvani).

Aicinājums nodarbinātajiem:

  • klausīt darba devēja rīkojumam;
  • lietot aizsardzības līdzekļus un ievērot noteiktos preventīvos pasākumus;
  • vēdināt telpas gan darbā, gan mājās;
  • būt atbildīgam pret savu un savu tuvāko drošību un veselību;
  • atteikties no darba, ja darba devējs nav nodrošinājis aizsardzības pasākumus tieša riska gadījumā.