Ministru kabineta 2020. gada 12. martā pieņemtajā rīkojumā Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" uzdots ekonomikas ministram noteikt sociālās distancēšanās prasības sabiedriskās ēdināšanas vietās un maksimālo apmeklētāju skaitu, kas vienlaikus var atrasties sabiedriskās ēdināšanas vietā.

Ar Ekonomikas ministrijas 30. martā pieņemto rīkojumu Nr. 1-6.1/2020/55 "Par sociālās distancēšanās nodrošināšanu sabiedriskās ēdināšanas vietās" noteikts, ka no 2020. gada 31. marta sabiedriskās ēdināšanas vietā jānodrošina:

  • divu metru distance starp galdiņiem;
  • pie viena galdiņa var atrasties tikai viens apmeklētājs, izņemot vienas ģimenes locekļus;
  • kases un apkalpošanas zonā divu metru distance no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja ar norobežojošām zīmēm;
  • maksimāli pieļaujamais apmeklētāju skaits ēdināšanas zālē ir viens apmeklētājs uz vismaz četriem kvadrātmetriem no kopējās ēdināšanas zāles platības;
  • iespēja iegādāties ēdienus arī līdzņemšanai.

Arī apmeklētāju informēšanai sabiedriskās ēdināšanas vietās jābūt nodrošinātiem vairākiem pasākumiem:

  • pie ieejas jābūt izvietotam aicinājumam neapmeklēt sabiedriskās ēdināšanas vietu, ja apmeklētājam parādījušās elpceļu infekcijas pazīmes;
  • jāinformē apmeklētāji par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties sabiedriskās ēdināšanas telpās;
  • apmeklētājiem redzamās vietās (vismaz pie kases un ieejas ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietā) jābūt izvietotām skaidri salasāmām norādēm būt sociāli atbildīgiem un, atrodoties sabiedriskās ēdināšanas vietā, ievērot divu metru distanci no apkārtējiem apmeklētājiem;
  • reizi 15 minūtēs jāatskaņo paziņojums latviešu valodā, aicinot lieki neuzkavēties sabiedriskās ēdināšanas telpās un sekot izvietotajiem norādījumiem par distances ievērošanu. Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējs paziņojuma atskaņošanai papildus var izvēlēties citas svešvalodas.

Vienlaikus sabiedrisko ēdināšanas uzņēmumu īpašniekiem un vadītājiem iespēju robežās jāīsteno arī citi pasākumi cilvēku plūsmas ierobežošanai, kas veicinātu Veselības ministrijas rekomendāciju ievērošanu attiecībā uz Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanu. Tāpat jāīsteno pasākumi darbinieku maksimālai aizsardzībai.

Savukārt sabiedriskās ēdināšanas vietu apmeklētājiem aicināts neapmeklēt sabiedriskās ēdināšanas vietas, ja parādījušās elpceļu infekcijas pazīmes. Apmeklējot sabiedriskās ēdināšanas vietas, apmeklētājiem jāievēro visas uzņēmumu izvietotās norādes.

Visu iepriekšminēto prasību uzraudzību sabiedriskās ēdināšanas vietās veiks Valsts policija un pašvaldības policija.