Eiropas Savienība (ES), cenšoties mazināt globālo sasilšanu, rosina vēl stingrāku fluorēto gāzu jeb F-gāzu emisiju kontroli. Daudzi cilvēki pat nezina, kas tas ir, lai gan katrā mājā var atrast ierīces, kas pildītas ar šo gāzi, kurai ir daudz lielāks siltumnīcas efekts nekā labi zināmajai CO2, stāsta sabiedrības ar ierobežotu atbildību “KPMS & Partners” konsultante Kristīne Gubiņa.

F-gāzes jau daudzus gadus tiek izmantotas elektronikā, saldēšanas iekārtās, gaisa kondicionēšanā, ugunsdzēsības iekārtās un citur. Tām ir ārkārtīgi augsts globālās sasilšanas potenciāls (GSP), kas attiecas uz vielas termisko ietekmi uz klimatu un izteikts CO2 ekvivalentā. Sēra heksafluorīda (SF6) gāzes, ko izmanto augstsprieguma elektroenerģijas sadales tīklos, ir vienas no agresīvākajām, jo to GSP ir pat 22,8 tūkst. reižu lielāks nekā oglekļa dioksīdam.

Lai īstenotu 2016.gadā apstiprinātos Monreālas protokola Kigali grozījumus, kas nodrošina klimata aizsardzību no HFC (fluorogļūdeņražu patēriņa un ražošanas) smagās ietekmes, ES groza F-gāzu pašreizējās regulas prasības, nosakot stingrāku uzraudzību un samazinot izsniegto kvotu apjomu, neskatoties uz to, ka šīm gāzēm ir maz alternatīvu, piemēram, elektroenerģijas nozarē.