Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) apkopojis būtiskākās izmaiņas, kas skars sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskā apdrošināšana (OCTA) nozares darbību 2024.gadā.

Šajā gadā OCTA nozari pamatā ietekmēs dažādas normatīvo aktu izmaiņas, kas saistītas ar plānotajiem OCTA likuma grozījumiem vietējā likumdošanas līmenī, kā arī Eiropas Savienības (ES) direktīvas izmaiņas, kas stājušās spēkā pērnā gada pašā izskaņā, taču nacionālajā līmenī vēl ir ieviešanas procesā.

Svarīgākās normatīvo aktu izmaiņas saistītas ar LTAB kā biedrības regulējumu. Līdz Augstākās Tiesas Senāta lēmumam 2022.gadā, LTAB ir darbojies pēc Biedrību un nodibinājumu likuma, organizācijas statūtiem un tās biedru lēmumiem. Minētais Senāta lēmums, kas noteica to, ka LTAB pilda valsts deleģētos uzdevumus attiecībā uz OCTA sistēmu, vienā dienā mainīja LTAB tiesisko regulējumu. Plānotie grozījumi paredz arī citas nelielas izmaiņas OCTA likumā, kas saistītas, piemēram, ar OCTA Garantijas fonda darbību.