Lai precizētu vairāku institūciju tiesības, tostarp Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) uzturēt elektronisko sakaru komersantu reģistru, kā arī lai atvieglotu elektronisko sakaru komersantu ikdienu, 2024.gada 27.augustā valdība apstiprināja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotos grozījumus Elektronisko sakaru likumā, informē SM.

Grozījumi likumā paredz pilnveidot tiesību normu, kas ļaus SPRK uzturēt elektronisko sakaru komersantu reģistru aktuālu. Tāpat izmaiņas likumā nosaka atvieglojumus elektronisko sakaru komersantiem saistībā ar likumā paredzēto informācijas sniegšanu par starpsavienojumu līgumiem vai izmaiņām tajos.

Izmaiņas likumā nepieciešamas, jo SPRK ir konstatējis, ka elektronisko sakaru komersantu sarakstā nereti ir reģistrēti tādi komersanti, kas faktiski darbību elektronisko sakaru nozarē nav uzsākuši vai ir pārtraukuši. Tas nozīmē, ka SPRK ir jāveic uzraudzība pār “neaktīviem” elektronisko sakaru komersantiem, kas vienlaikus ir neefektīvs un nelietderīgs SPRK resursu patēriņš. Pēc SPRK rīcībā esošās informācijas, uz 2022.gada novembri tie ir 10% no elektronisko sakaru komersantu sarakstā reģistrētajiem elektronisko sakaru komersantiem. Vairumā gadījumu konkrētais elektronisko sakaru komersantu loks nav sasniedzams, lai informētu par nepieciešamību iesniegt elektronisko sakaru komersanta darbības izbeigšanas paziņojumu.

Ar grozījumiem Elektronisko sakaru likumā tiek paredzēti gadījumi, kad SPRK var izslēgt elektronisko sakaru komersantu no elektronisko sakaru komersantu saraksta, piemēram, ja komersants pēdējo 12 mēnešu laikā nav sniedzis elektronisko sakaru pakalpojumus.

Šādas izmaiņas likumā veicinās to, ka elektronisko sakaru komersantu saraksts ir aktuāls un tajā ir iekļauti tikai tie komersanti, kas patiešām sniedz elektronisko sakaru pakalpojumus.

Vienlaikus jāatzīmē ka, ja elektronisko sakaru komersants tiek izslēgts no elektronisko sakaru komersantu saraksta, viņš var vērsties SPRK ar atkārtotu paziņojumu par darbības uzsākšanu šajā nozare.