Dota zaļā gaisma jaunajiem noteikumiem, kas uzņēmumiem uzliek pienākumu mazināt savu nelabvēlīgo ietekmi uz cilvēktiesībām un vidi, informē Eiropas Parlaments.

Apstiprināta jaunā “pienācīgas rūpības” direktīva, par kuru jau ir panākta vienošanās ar Eiropas Padomi. Šajā direktīvā uzņēmumiem un to piegādes, ražošanas un izplatīšanas ķēdē esošajiem partneriem ir noteikts pienākums izbeigt vai mazināt to negatīvo ietekmi uz cilvēktiesībām un vidi. Šāda ietekme var būt paverdzināšana, bērnu darbs, darbinieku ekspluatācija, bioloģiskās daudzveidības mazināšanās vai dabas mantojuma iznīcināšana.

Uz risku balstīta pieeja un pārejas plāns

Noteikumi attieksies uz Eiropas Savienības (ES) uzņēmumiem un mātesuzņēmumiem, kuros ir vairāk nekā 1000 darbinieku un kuru apgrozījums visā pasaulē ir vismaz 450 milj. eiro, kā arī uz franšīzēm ar kopīgu korporatīvo identitāti, ja to apgrozījums būs vismaz 80 milj. eiro. Tie attieksies arī uz ārpussavienības uzņēmumiem, mātesuzņēmumiem un franšīzēm, kuru apgrozījums ES sasniegs minētās summas. Lai nodrošinātu noteikumu ievērošanu, šiem uzņēmumiem pienācīga rūpība būs jāievēro to darbības procesā, jāizdara attiecīgas investīcijas, jāpieprasa līgumiskas garantijas no partneriem, jāuzlabo uzņēmējdarbības plāns vai jāatbalsta partneri, kas ir mazie un vidējie uzņēmumi. Vēl tiem būs jāpieņem pārejas plāns, lai to uzņēmējdarbības modelī būtu ņemts vērā Parīzes nolīgumā paredzētais 1,5°C globālās sasilšanas ierobežojums.