Apstiprināts jauns tiesību akts, kas aizsargās Eiropas Savienības (ES) žurnālistus un medijus no politiskas vai ekonomiskas iejaukšanās, informē Eiropas Parlaments.

Žurnālistu darba aizsardzība

Valsts iestādēm būs aizliegts piespiest žurnālistus un redaktorus atklāt informācijas avotus. Tās nedrīkstēs izmantot tādas metodes kā aizturēšanu, sankcijas, biroju kratīšanu vai agresīvu novērošanas programmu uzstādīšanu uz žurnālistu vai redaktoru elektroniskajām ierīcēm.

Tiesību aktā ir paredzētas vairākas ar drošību saistītas situācijas, kad būs atļauts izmantot spiegprogrammatūru. Tādi gan būs tikai atsevišķi gadījumi un tikai tad, ja to būs atļāvusi tiesu iestāde, kas izmeklē smagu noziegumu, par kuru piespriežama brīvības atņemšana. Arī šādos gadījumos iesaistītās personas par notikušo novērošanu būs jāinformē un varēs to apstrīdēt tiesā.

Sabiedrisko mediju redakcionālā neatkarība

Lai novērstu to, ka sabiedriskos medijus izmanto politiskos nolūkos, mediju vadītāju un valdes locekļu atlases procedūrai jābūt pārredzamai un nediskriminējošai, turklāt viņi jāieceļ amatā uz pietiekami ilgu laiku. Nebūs iespējams viņus atlaist pirms līguma darbības beigām, izņemot gadījumus, kad viņi vairs neatbilst profesionālajiem kritērijiem.