Latvijā izsniegtus pilsoņa, nepilsoņa vai bezvalstnieka personu apliecinošus dokumentus, kam laikā no 2020.gada 1.marta beidzies derīguma termiņš, varēs izmantot personas identitātes apliecināšanai klātienē Latvijā līdz nākamā gada 30.aprīlim, paredz otrdien, 2022.gada 30.augustā, pieņemtie grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā, informē Saeima.

Šis nosacījums neattieksies uz tiem dokumentiem, kuri kļuvuši nederīgi citu iemeslu dēļ, piemēram, dokuments ir sabojāts vai mainījušās tajā ierakstītās ziņas.

Vienlaikus ar likuma grozījumiem līdz nākamā gada 30.aprīlim pagarināts arī termiņš, līdz kuram personai, kas sasniegusi 15 gadu vecumu un kurai izsniegta tikai pase, ir pienākums saņemt arī personas apliecību jeb eID karti. Iepriekš bija plānots, ka eID karte būs obligāts personu apliecinošs dokuments no nākamā gada 1.janvāra.

Dokumentu, kam derīguma termiņš būs beidzies no 2020.gada 1.marta, varēs izmantot tikai procesiem vai pakalpojumiem, ko persona pieprasa, saņem vai īsteno klātienē. Dokumentu nevarēs izmantot identitātes apliecināšanai elektroniskajā vidē, ar to nebūs iespējams saņemt elektroniskos pakalpojumus vai parakstīt dokumentus, jo, beidzoties personas apliecībā noteiktajam derīguma termiņam, beidzas arī tajā iekļauto sertifikātu derīguma termiņš, kuru nav iespējams noteikt garāku nekā dokumenta termiņu.

Kopš 2020.gada saistībā ar Covid-19 izplatību, kad periodiski valstī tika noteikts ārkārtas stāvoklis, iestājās iepriekš neparedzēti apstākļi, kas būtiski ietekmējuši gan Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) klientu apkalpošanas kapacitāti, gan personu iespēju ierasties un noformēt personu apliecinošu dokumentu, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori Iekšlietu ministrijā.

Tāpat anotācijā atzīmēts, ka personu apliecinoša dokumenta uzrādīšana personas identificēšanai paredzēta virknē tiesību aktu, kā arī pakalpojumu saņemšanai, tai skaitā veselības, labklājības, sociālās nodrošinātības, izglītības, tiesību aizsardzības, vēlēšanu un citās jomās.

Saskaņā ar PMLP informāciju laikā no 2020.gada 1.marta līdz 2022.gada 4.augustam derīguma termiņš ir beidzies 26 661 personu apliecinošam dokumentam, kura vietā nav saņemts jauns dokuments, un personas rīcībā nav neviena personu apliecinoša dokumenta. Kopumā līdz nākamā gada 30.aprīlim derīguma termiņš būs beidzies 301 034 dokumentiem, teikts likumprojekta anotācijā.

Grozījumi likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.