Lai būtiski stiprinātu kiberdrošību Latvijā, Saeima 2024.gada 18.aprīlī pirmajā lasījumā atbalstīja Nacionālās kiberdrošības likuma projektu. Tas paredz uzlabot kiberdrošību Latvijā, kā arī ieviest stingrākas drošības prasības valsts, pašvaldību iestādēm un uzņēmumiem šajā jomā. Šis likums arī ieviesīs Eiropas Savienības (ES) prasības par vienādi augsta līmeņa tīklu un informācijas sistēmas drošību visā ES, informē Saeima.

Jaunais likums būtiski uzlabos novecojušā un nepietiekamā Informācijas tehnoloģiju drošības likuma trūkumus. Šī brīža ģeopolitiskajā situācijā ļoti svarīgi, ka ne tikai uzraudzības pasākumi turpmāk būs stingrāki, bet arī kiberdrošības incidentu ziņošanas prasības kļūs nopietnākas.

Latvija patlaban ir otrajā vietā ES aiz Polijas kiberuzbrukumu ziņā, un, piemēram, 2022.gadā 16% no visiem Krievijas kiberuzbrukumiem bija vērsti tieši pret Latviju. Viens no šī likuma mērķiem ir uzlabot kiberdrošības pasākumus tā, lai varētu laikus prognozēt, novērst un pārvarēt kiberapdraudējumu, kā arī likvidēt tā sekas, nodrošinot pakalpojumu konfidencialitātes, integritātes un pieejamības nepārtrauktību.

Jaunais likums paredz izveidot Nacionālo kiberdrošības centru. Tā būs centrālā iestāde, kas rūpēsies un pārraudzīs mūsu valsts kiberdrošību, kā arī sadarbosies ar citām valstīm šajā jomā. Tajā strādās Aizsardzības ministrijas un “CERT.LV” darbinieki.