Lai nodrošinātu kvalitatīvāku un efektīvāku darba aizsardzības pakalpojumu sniegšanu un darba vides uzlabošanu uzņēmumos, Ministru kabineta noteikumos Nr.723 "Noteikumi par prasībām kompetentām institūcijām un kompetentiem speciālistiem darba aizsardzības jautājumos un kompetences novērtēšanas kārtību" sagatavoti grozījumi.

Izmaiņas attieksies uz ārpakalpojuma sniedzējiem (kompetentais speciālists), ko uz attiecīga līguma pamata darba devējs var piesaistīt sava uzņēmuma darba aizsardzības sistēmas sakārtošanai, tostarp darba vides risku novērtēšanai un darba aizsardzības pasākumu izstrādei.

Noteikumu grozījumos paredzēts, ka kompetentajam speciālistam nepieciešamas augstākā līmeņa zināšanas darba aizsardzībā atbilstoši Izglītības un zinātnes ministrijas akreditētai otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmai (profesijas standarts "Darba aizsardzības vecākais speciālists" vai "Darba aizsardzības inženieris"). Tādējādi darba aizsardzības sistēmā tiek iekļauts jaunais, 2022.gada 8.jūnijā pieņemtais profesijas standarts "Darba aizsardzības inženieris", paredzot, ka arī personām, kas ieguvušas apmācību atbilstoši šim profesijas standartam, ir tādas pašas tiesības veikt kompetenta speciālista pienākumus kā personām, kas ieguvušas apmācību atbilstoši standartam "Darba aizsardzības vecākais speciālists".

Grozījumos precizēts, ka 80 stundu apjomā, kas kompetentajam speciālistam jāapgūst piecu gadu laikā, var tikt iekļauti jautājumi par ugunsdrošību, elektrodrošību, civilo aizsardzību, datu aizsardzība vai citiem ar darba aizsardzību saistītiem jautājumiem, nepārsniedzot 10% no kopējā apmācību apjoma.

Tāpat, lai nodrošinātu plašākas iespējas kompetentajām institūcijām nodarbināt ar veselības nozari saistītus speciālistus, kam ir pietiekamas zināšanas par darba vides riska faktoru ietekmi uz veselību, noteikumu projektā paredzēta iespēja kompetentajai institūcijai nodarbināt arodveselības un arodslimību ārstu vai sabiedrības veselības speciālistu. Tādējādi kompetentajai institūcijai būs iespēja nodarbināt arī sabiedrības veselības speciālistu, saglabājot pietiekami augstu kompetenci veselības aizsardzības jautājumos un nemazinot aizsardzības līmeni.

Kompetento speciālistu sertifikācijas jautājumus turpmāk paredzēts sagatavot Darba drošības un vides veselības institūtam nevis Latvijas Darba aizsardzības speciālistu asociācijai.

Grozījumi ir izsludināti 2022.gada 1.jūlija Valsts sekretāru sanāksmē.