Jau tuvākajos mēnešos plānots pieņemt Nacionālās kiberdrošības likumu (NKDL), kas ietvers NIS2 kiberdrošības prasības un attieksies uz plašāku uzņēmumu un iestāžu loku, informē SIA “Tet”.

Galvenās izmaiņas, kas tiek ieviestas ar NKDL stāšanos spēkā, ir palielināts to nozaru skaits, kam jāievēro šie kiberdrošības noteikumi – tagad tajā iekļauti arī pasta un kurjerpasta pakalpojumi, atkritumu pārstrāde, ķīmiskās vielas, pārtikas piegāde, rūpniecība (tehnoloģijas un inženierzinātnes), digitālie pakalpojumi (sociālie pakalpojumi, meklēšana, tirgi) un citas nozares. Tiks ieviestas arī incidentu ziņošanas vadlīnijas, kiberkrīžu plāns, izveidots Nacionālais kiberdrošības centrs un veikti citi pasākumi.

Kad jāsāk pildīt jaunās prasības?

NKDL maijā tiks skatīts Saeimā, un tā ieviešana noslēgsies 2024.gada oktobrī.

Uzņēmumiem, kas atbildīs likumā noteiktajiem kritērijiem, līdz 2025.gada 1.aprīlim būs jāiesniedz statusa atbilstības paziņojums Nacionālajam kiberdrošības centram. Tālāk būs jāieceļ uzņēmuma kiberdrošības pārvaldnieks, par kuru jāsniedz informācija līdz 2025.gada 1.jūlijam. Līdz šim pašam datumam uzņēmumiem būs jāiesniedz arī pirmreizējs pašnovērtējuma ziņojums.

Būtiski, ka uzņēmumiem un iestādēm pašiem būs jānosaka sava atbilstība NDKL.

Lai to noteiktu, jau tagad var iepazīties ar likumprojektu. Pilns subjektu saraksts pieejams likumprojekta 18. un 19.pantā.