Lai uzlabotu lidojumu drošību, tostarp pilnveidotu bezpilotu gaisa kuģu jeb dronu izmantošanas kārtību un noteiktu lidojumu ģeogrāfiskās zonas un to pārvaldību, Ministru kabinets 2024.gada 23.aprīlī apstiprināja noteikumus “Bezpilota gaisa kuģu lidojumu noteikumi”, informē Satiksmes ministrija.

Šī ir jauna un strauji augoša aviācijas apakšnozare, kas arvien biežāk ienāk mūsu ikdienā – gan atpūtas un izklaides vajadzībām, gan arī kā jaunas uzņēmējdarbības iespēja dažādos pakalpojumu segmentos. Mērķis ir izveidot viegli lietojamu infrastruktūru, kas spēj salāgot visu iesaistīto pušu intereses.

Līdz šim bezpilota gaisa kuģu ģeogrāfiskās zonas noteica valsts aģentūra “Civilās aviācijas aģentūra” (CAA), kuras kompetencē bija arī darbības uzraudzība šajās ģeogrāfiskajās zonās. Jaunie noteikumi nosaka valsts un pašvaldības institūcijām tiesības ierosināt bezpilota gaisa kuģu ģeogrāfisko zonu noteikšanu savā teritorijā, savukārt lēmuma pieņemšanas tiesības paredzot CAA. Īstenojot sistēmisku, vienveidīgu un samērīgu pieeju ģeogrāfisko zonu noteikšanai, CAA konsultējas ar gaisa telpas lietotājiem, bezpilota gaisa kuģu jomas nevalstiskajām organizācijām un valsts institūcijām, kam uzticēta uzraudzības funkcija bezpilota gaisa kuģu jomā.