Lai atvieglotu augstsprieguma ārējo inženiertīklu ierīkošanu, iecerēts noteikt vienkāršotu to pārbūves saskaņošanu ar skarto zemju īpašniekiem. To paredz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā 2024.gada 9.janvārī, konceptuāli atbalstītie grozījumi Enerģētikas likumā.

Grozījumi paredzētu, ka energoapgādes komersants būtu tiesīgs jaunā objekta būvniecību (ierīkošanu) veikt bez saskaņošanas ar zemes īpašnieku. Saskaņošana tiktu aizstāta ar zemes īpašnieka vai tiesiskā valdītāja informēšanu. Tas attiektos uz gadījumiem, kad objekts tiek ierīkots blakus pilnībā vai daļēji nojaucamam objektam līdzšinējā objekta aizsargjoslā.

Likumprojekta autori norāda, ka augstsprieguma tīkli nodrošina elektroenerģijas piegādi vitāli svarīgām valsts un sabiedrības vajadzībām. Patlaban ir apgrūtinoši attīstīt energoapgādes ārējos inženiertīklus, jo to ierīkošana jāsaskaņo ar visiem skarto zemju īpašniekiem. Saskaņošana attiecas arī uz gadījumiem, kad vecais inženiertīkls tiek demontēts un aizstāts ar jaunu. Praksē zemju īpašnieki izvirza nesamērīgus saskaņošanas nosacījumus, kas sadārdzina būvniecības ieceres realizāciju un elektroenerģijas pārvades un sadales tarifus, minēts grozījumu anotācijā.