"Attīstības finanšu institūcija Altum" šī gada 10.septembrī sāks pieņemt pieteikumus projektu atlases nākamajā, 8.kārtā, Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda programmā energoefektivitātei, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai un elektroauto iegādei. Pieteikumus uzņēmumi varēs iesniegt līdz 7.oktobra plkst. 12.00.

Kopējais programmā pieejamais finansējums no ES Atveseļošanas fonda resursiem ir 75 milj. eiro, no kuriem aptuveni 46 milj. eiro jau ir rezervēti ar iepriekšējās kārtās uzņēmumu iesniegtajiem projektiem. Šajā programmā uzņēmumiem iespējams piedalīties vairākas reizes, līdz iztērēts vienai saistītu uzņēmumu grupai noteiktais atbalsta limits – 1,5 milj. eiro.

Atšķirībā no iepriekšējām kārtām, turpmāk ar valsts atbalstu uzņēmumi varēs iegādāties elektroauto arī ar nobraukumu līdz 6000 kilometriem un lietošanas laiku mazāku par 6 mēnešiem. Atbalstam var pieteikt energoefektivitātes pasākumus uzņēmumu infrastruktūrā, kas sasniedz vismaz 30% primārās enerģijas ietaupījumu. Investīcijas uzņēmumi var veikt gan ražošanas procesu energoefektivitātē, gan ēkās, turklāt ēkās papildus siltināšanai un inženierkomunikāciju nomaiņai uzņēmumi var veikt arī ieguldījumus zaļajos jumtos, ēku aprīkojuma digitalizācijā, uzlādes aprīkojumā, kā arī aprīkojumā saražotās atjaunīgās enerģijas akumulēšanai. Programmas ietvaros ar atbalstu pašpatēriņam var uzstādīt arī biomasas siltumenerģijas ražošanas iekārtas, biogāzes, biometāna un pat atjaunīgā ūdeņraža ražošanas iekārtas, kā arī saražotās atjaunīgās enerģijas uzkrāšanas iekārtas.

Projektu atlases 8.kārtā, tāpat kā līdz šim, uzņēmumu iesniegtie projekti tiks savstarpēji salīdzināti atlasē, lielāko punktu skaitu piešķirot tiem, kas nodrošinās lielāko siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumu vai primārās enerģijas ietaupījumu, rēķinot uz katriem 1000 atbalsta eiro. Projekti, kas varēs pieteikties aizdevumam ar kapitāla atlaidi, tiks paziņoti mēneša laikā pēc atlases kārtas slēgšanas.