Jau kopš pagājušā gada savu uzvaras gājienu ir sācis mākslīgais intelekts. It kā tas noticis pavisam nesen, bet kopš šī inovācija ir pieejama plašai sabiedrības daļai, tai jau ir atrast pielietojums praktiski jebkurā nozarē, sākot no skolēnu mājasdarbu radīšanas un beidzot ar zinātniskiem atklājumiem un jaunu produktu izstrādi. Tehnoloģiju attīstības analītiķi mākslīgo intelektu jau ir nodēvējuši par lielāku revolūciju nekā interneta izgudrošana.

Radītās iespējas

Arī uzņēmējdarbībā mākslīgais intelekts tiek pielietots arvien plašāk – ar tā palīdzību tiek veidoti jauni produkti, pilnveidota komunikācija ar klientiem, radītas jaunas interneta mājaslapas un programmētas aplikācijas. Grūti pat iztēloties, kurā jomā mākslīgais intelekts nevarētu nākt talkā cilvēkam, jo tas mācās nevis pa gadiem, bet stundām un minūtēm.

Arī mākslīgā intelekta rīki tiek radīti ātrāk, nekā tos var uzskaitīt. Šobrīd pieejami jau simtiem dažādu maksas un bezmaksas rīku, kas piedāvā veidot attēlus, radīt tekstus, analizēt tirgu, ģenerēt idejas, automatizēt vienkāršu saskarsmi un daudzas citas lietas. Cilvēki pat vēl nenojauš, cik plašs pielietojums vēl atradīsies mākslīgajam intelektam, tam trenējoties un mācoties “runāt” cilvēku valodā arvien labāk un labāk.

Mākslīgais intelekts ir ārkārtīgi spēcīgs rīks, kas būtiski var palīdzēt vairākos ar mārketingu saistītos procesos:

  • datu analīze;

Mākslīgais intelekts var efektīvi analizēt lielus datu apjomus un precīzi segmentēt klientus, identificējot uzvedības modeļus, tendences un sakarības. Tas palīdz mērķtiecīgāk sasniegt un personīgi uzrunāt potenciālos klientus.

  • personu datu apstrāde;

Ar mākslīgā intelekta palīdzību var efektīvi automatizēt datu apstrādi, to ievākšanu un labošanu, kā arī datu sapludināšanu un atjaunošanu.

  • automātisku darījumu optimizēšana;

Izmantojot algoritmus un mašīnmācīšanos, var pilnveidot mārketinga kampaņas mērķa lapas (landing page), lai palielinātu lapas apmeklētāju īpatsvaru, kas tūlītēji vai nākotnē izdara pirkumu.

  • čatu roboti (chatbot);

Mākslīgā intelekta vadīts rīks var atbildēt uz vienkāršiem klientu jautājumiem, novirzot klientu pie dzīva cilvēka tikai specifiskās situācijās. Tas atslogo uzņēmuma personālu, ļaujot tam koncentrēties uz jautājumiem, kuru risināšanai nepieciešama cilvēka iejaukšanās. Tomēr ir jāuzmanās no iespējas zaudēt klientu par labu uzņēmumam, kas spēj nodrošināt saskarsmi ar dzīviem operatoriem pilnā apmērā.

  • satura radīšana.

Mākslīgais intelekts var īsā laikā radīt liela apjoma tekstus, ģenerēt produktu reklāmas vai ziņas. Bet šeit ir uzmanīgi jāpārbauda radīto tekstu saturs un kvalitāte, jo tajos var būt pieļautas būtiskas kļūdas.

_______________________________________________________________________

Mākslīgais intelekts var būt efektīvs palīgs mārketingā, bet nespēj aizstāt cilvēka radošumu un emocionālos aspektus

_______________________________________________________________________

Šie ir tikai daži pienākumi, ko cilvēks var nodot savam robotizētajam palīgam. Par spīti tam, vienmēr ir jāpatur prātā, ka mākslīgais intelekts ir tikai rīks, kam piemīt savas nepilnības un untumi. Tam var uzticēties, bet sniegums ir jāpārbauda un jāuzrauga. Kā jau jebkuru jaudīgu instrumentu, arī mākslīgo intelektu atstājot darbojamies pašplūsmā, var rasties dažādas nepatīkamas situācijas, kas uzņēmumam var izmaksāt dārgi.

Šobrīd jau arī ir radusies jauna, labi atalgota profesija – mākslīgā intelekta pieprasījumu inženieris. Algoritmu radītais sniegums ir tieši atkarīgs no tā, kā ir formulēts uzdotais pieprasījums, tāpēc būtu vietā atcerēties teicienu “atbilde slēpjas jautājuma formulējumā”.

Problēmas ar ko nākas saskarties

Tomēr vai viss norit tik nevainojami, kā tas izskatās no attāluma? Mākslīgais intelekts mācās no cilvēkiem, kuru viedoklis ne vienmēr atbilst patiesībai. Dažkārt cilvēks pat apzināti izplata nepatiesu informāciju – internets ir pilns ar puspatiesībām un pilnīgām aplamībām. Arī no tā visa mācās mākslīgais intelekts. Tas var sniegt skaistas atbildes uz jebkuru jautājumu, kas izskatās ļoti kompetentas, bet, iedziļinoties saturā, var izrādīties pilnīgi aplamas.

Saistībā ar mākslīgā intelekta izmantošanu jau vairākkārt ir izcēlušies skandāli, kas saistīti ar autortiesībām. Jebkurš var palūgt mākslīgajam intelektam radīt jaunu Maikla Džeksona singlu un, lūdzu – nelaiķis izlaiž jaunu skaņuplati. Arī komercnoslēpumi un ar autortiesībām aizsargāts saturs nereti nonāk algoritmiskā saprāta rīcībā. Tā, piemēram, kādam programmētājam vēloties saņemt palīdzību un lūdzot mākslīgajam intelektam sameklēt kļūdu programmatūras kodā, neviļus plašam lietotāju lokam tiek nopludināts pats kods.

Kam pievērst uzmanību?

Aspekti, no kā būtu jāuzmanās, lietojot mākslīgo intelektu mārketinga vajadzībām:

  • datu aizsardzība;

Jānodrošina, lai netiktu nopludināti personu dati. Lai izvairītos no nelikumīgas vai neētiskas personas datu izmantošanas, jāveic attiecīgie drošības pasākumi.

  • komercnoslēpumi un autortiesības;

Jāuzmanās, lai mākslīgais intelekts netiktu nopludināta uzņēmuma informācija, kuru savā labā var izmatot konkurenti. Arī izmantojot mākslīgā intelekta ieteikumus, ir jāpārliecinās, vai netiek pārkāptas autortiesības.

  • kļūdaina vai kaitīga informācija;

Mākslīgais intelekts var sniegt kļūdainas atbildes, kas pirmajā brīdī izskatās pārliecinošas un pareizas, bet, rūpīgi pārbaudot informāciju, izrādīsies nepatiesas.

  • sniegtās atbildes pamatojums;

Mākslīgā intelekta ieteikumi dažkārt var būt pārāk sarežģīti un grūti saprotami, tāpēc saņemot mākslīgā intelekta ģenerētu atbildi uz uzdoto jautājumu, ir jāizprot teorētiskais pamatojums, kas novedis pie attiecīgā rezultāta. Tāpat, pirms pieņemt lēmumu iegūto rezultātu pielietot praksē, jānoskaidro, kādi algoritmi tiek izmantoti.

  • cilvēciskums un mijiedarbība.

Lai gan mākslīgais intelekts var būt efektīvs palīgs mārketingā, tas nevar aizstāt cilvēcisku saskarsmi. Tas kalpo tikai kā rīks, kas papildina cilvēka darbības, bet nespēj aizstāt cilvēka radošumu un emocionālos aspektus. Saskarsmē ar klientu tas ir izšķiroši svarīgi.